Sos do makaronu z grillowaną cukinią i papryką

Makaron to mój letni sprzymierzeniec w kuchni. Co ja bym bez niego zrobiła, kiedy nie mam ochoty na spędzanie długich godzin w kuchni! Choćby dzisiaj tego pięknego, słonecznego dnia… A tak, paczka makaronu powędrowała do garnka, cukinia z ogródka w towarzystwie czerwonej papryki, chili i czosnku do pieca, a boczek i mielone na patelnię. Potem już tylko wszystko połączyć w wspaniały sos do makaronu, wrzucić parę świeżych liści bazylii i posypać świeżo utartym parmezanem… Obiad w niecałą godzinę! Smacznego!

sos do makaronu z grillowanej cukinii i papryki

Przepis na sos do makaronu z grillowaną cukinią i papryką

Składniki:

5-6 porcji

  • zielona cukinia, około 1 kg
  • 2 czerwone papryki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 czerwone chili
  • 400 g mielonego mięsa
  • 100 g wędzonego boczku
  • 3 spore dymki ze szczypiorem
  • 1 puszka pokrojonych pomidorów
  • 1 kartonik sosu pomidorowego, 500 ml
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka suszonych ziół prowansalskich
  • ½ łyżeczki ostrej chili w proszku
  • sól i pieprz do smaku
  • garść liści świeżej bazylii
  • 40 g parmezanu
  • 500 g makaronu, waga sucha

Wykonanie:

  • Pokrój cukinię, paprykę i chili w grubą kostkę, przekrój czosnek na pół. Wymieszaj warzywa z oliwą, przyprawami prowansalskimi, solą i pieprzem, wyrzuć na blachę i grilluj przez 25 minut na 200ºC.
  • Na jednej patelni zrumień boczek pokrojony w kostkę, po czym dodaj pokrojoną cebulę i mielone. Kiedy mięso już przestanie być krwawe dodaj pomidory i gotuj sos przez 20 minut. Następnie dodaj ugrillowane warzywa i gotuj jeszcze przez 5 minut.
  • Dopraw sos chili, solą i pieprzem.
  • Ugotuj makaron al dente w lekko osolonej wodzie, odcedź i wymieszaj z sosem i świeżą bazylią.
  • Podawaj makaron posypany świeżo startym parmezanem.

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *