Sos do makaronu z salsiccia i portabello

Sobota, weekend , więc po co stać w kuchni godzinami, kiedy można przyrządzić szybki obiad…oczywiście makaron. Polecam dzisiaj sos do makaronu z salsiccia i portabello. Tym razem użyłam surowej salsiccia. Jak ktoś nie wie salsiccia to włoska kiełbasa, którą można kupić surową jak nasza polska biała ale również jako typową parzoną kiełbasę.

Do sosu użyłam świeżych kiściowych pomidorów. Smak świeżych pomidorów jest niezastąpionyw tym sosie, nie mniej jak świeże oregano. Moje oregano na balkonie to już niezła kępka i noszę się z zamiarem ją obciąć i ususzyć. Następna partia przy takiej pogodzie odrośnie w mgnieniu oka. Obiad na balkonie czy ogrodzie wśród świeżych ziół…fantastycznie!

makaron z salsiccia i portabello

Sos do makaronu z salsiccia i portabello

Składniki:

na 4 – 5 porcji

350 g surowej salsiccia

3 dymki

3 ząbki czosnku

5 pomidorów kiściowych

1 łyżka oliwy

2 duże portabello

2 łyżki świeżego oregano, posiekanego

500 g makaronu, u mnie spiralki trzykolorowe

3 łyżki utartego  parmezanu

2 łyżki posiemanej natki pietruszki

sos do makaronuPokrój portabello w paski i podsmaż na rozgrzanej oliwie. Wyjmij grzyby z patelni na talerz  i włóż kiełbasę wyjętą z flaka i pokrojoną. Dodaj pokrojoną dymkę i czosnek i smaż przez 5 minut. W między czasie zalej pomidory wrzątkiem, a po 20 minutach obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Dodaj pomidory i grzyby do kiełbasy , przyraw solą, pieprzem i świeżym oregano. Gotuj przez 10 minut. Ugotuj makaron w lekko osolonej wodzie, odcedź i wymieszaj z sosem. Podaj sos z utartym parmezanem i posiekaną pietruszką.

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *