Sos kurkowy do makaronu

Wszyscy co mnie znają wiedzą, że lubię zbierać i jeść grzyby. Od kilku dni zbieram z mężem kurki, których w tej chwili jest ogromny wysyp. Dla mnie to wielka przyjemność iść do lasu. Leśne grzyby smakują wybornie jak makaron z sosem kurkowym. Uwielbiam sos kurkowy i makaron z kurkami czy innymi grzybami. Przyrządzam sos kurkowy często, a czasami jak dzisiaj dodaję do niego trochę kurczaka. Zrobiłam to danie dla gości, którzy bardzo lubią grzyby. Sos bardzo im smakował. Obiecałam też, że przepis ukaże się na blogu.

sos kurkowy

Sos kurkowy

Składniki:

6 porcji

350 g makaronu, u mnie penne

300 g piersi z kurczaka

1 cebula

500 g kurek

1 ząbek czosnku

garść liści bazylii

½ łyżeczki białego pieprzu

½ łyżeczki czarnego pieprzu, grubo mielonego

400 ml śmietanki, 36%

sól do smaku

1½ masła do smażenia

sos do makaronu

Kurki oczyść i podziel na kawałeczki jeśli są bardzo duże. Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę. Rozgrzej masło i zeszklij cebulę, następnie dodaj kurki i smaż w wysokiej temperaturze. Wyjmij z patelni na talerzyk i trzymaj w cieple. Pokrój piersi z kurczaka w cienkie paski i zrumień na patelni. Smaż około 3 minut. Dodaj pokrojony w kostkę czosnek, biały i czarny pieprz orzza grzyby z cebulą. Wlej śmietanę, dodaj sól, pokrojoną bazylię, wymieszaj i gotuj przez 2 minuty. Ugotuj makaron al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedź ale zachowaj szklankę wody od gotowania. Dodaj makaron do sosu i wodę jeśli sos jest bardzo gęsty. Wymieszaj i natychmiast podaj gorący. Smacznego!

 

9 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *