Sos kurkowy do klusek i mięs

Lubicie sos grzybowy? Kremowy z leśnych grzybów? Mam dla Was przepis na sos kurkowy, który pasuje do wszelkiego rodzaju klusek, gołąbków, makaronu i mięs. Uwielbiam grzyby, a kurki mogę jeść na okrągło. Grzyby można przetworzyć na wiele sposobów ale sos grzybowy to najczęściej przyrządzane przeze mnie danie z grzybów. Jakie grzyby użyję do sosu zależy oczywiście od sezonu. O tej porze królują u mnie kurki i sos kurkowy.
sos-kurkowy_1-kopia

Sos kurkowy

Składniki:

½ kg kurek

250 g creme fraiche lub kwaśnej śmietany

200 ml słodkiej śmietany

1 łyżka karmelizowanej żurawiny

po 1 łyżeczce świeżych ziół jak pietruszka, tymianek, rozmaryn i oregano

2 łyżki masła

2 ząbki czosnku

1 mała cebula

sól i pieprz do smaku

kurki
Oczyść grzyby. Te większe pokrój. Podsmaż grzyby na maśle z dodatkiem, przypraw i ziół. Po 5 minutach dodaj drobno pokrojoną cebulkę i czosnek. Smaż aż cebula się zeszkli, po czym dodaj creme fraiche, śmietanę, żurawinę i zagotuj sos. Dopraw solą i pieprzem. Jeśli sos jest wciąż za rzadki, gotuj sos tak długo aż odparuje do pożądanej gęstości.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *