Sos kurkowy do klusek i mięs

Lubicie sos grzybowy? Kremowy z leśnych grzybów? Mam dla Was przepis na sos kurkowy, który pasuje do wszelkiego rodzaju klusek, gołąbków, makaronu i mięs. Uwielbiam grzyby, a kurki mogę jeść na okrągło. Grzyby można przetworzyć na wiele sposobów ale sos grzybowy to najczęściej przyrządzane przeze mnie danie z grzybów. Jakie grzyby użyję do sosu zależy oczywiście od sezonu. O tej porze królują u mnie kurki i sos kurkowy.
sos-kurkowy_1-kopia

Sos kurkowy

Składniki:

½ kg kurek

250 g creme fraiche lub kwaśnej śmietany

200 ml słodkiej śmietany

1 łyżka karmelizowanej żurawiny

po 1 łyżeczce świeżych ziół jak pietruszka, tymianek, rozmaryn i oregano

2 łyżki masła

2 ząbki czosnku

1 mała cebula

sól i pieprz do smaku

kurki
Oczyść grzyby. Te większe pokrój. Podsmaż grzyby na maśle z dodatkiem, przypraw i ziół. Po 5 minutach dodaj drobno pokrojoną cebulkę i czosnek. Smaż aż cebula się zeszkli, po czym dodaj creme fraiche, śmietanę, żurawinę i zagotuj sos. Dopraw solą i pieprzem. Jeśli sos jest wciąż za rzadki, gotuj sos tak długo aż odparuje do pożądanej gęstości.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *