Sos z cielęciną zapiekany z makaronem

Kolejny przepis na makaron, tym razem sos z cielęciną zapiekany z makaronem. Wiem, wiem wczoraj makaron dzisiaj znowu ale jak pisałam makaron mogę jeść codziennie…Jestem jed­nak bar­dzo dzi­siaj zajęta, na cho­dzie non stop, więc siłą rze­czy posta­wi­łam na szybki obiad, stąd maka­ro­nowy mara­ton na blogu. Sos z cielęciną to wersja słynnego sosu bolognese. Przyrządzam bolognese na przeróżne sposoby nawet pakuję go w kanapki. Równie dobrze sprawdza się w zapiekance obficie posypanej mozzarella. Lubię to danie bo sos z cielęciną z ciągnącą mozzarella smakuje wyśmienicie.

zapiekanka makaronowa z mięsem

Sos z cielęciną

Składniki:

na 4-6 porcji

500 g zmielonej cielęciny

4 anchois

1 marchewka

1 cebula

3 ząbki czosnku

1 łyżka masła

250 g makaronu,waga sucha

2 łyżki pomidorowego przecieru

1 puszka pokrojonych pomidorów

1 łyżka soli

200 ml wody z makaronu

1 łyżeczka suszonej bazylii

1 łyżeczka oregano

200 g mozzarella, utartej

Sos z cielęciną

Obierz i pokrój cebulę w kostkę. Zeszklij na maśle, następnie dodaj zmieloną cielęcinę i smaż aż mięso przestanie krwawić. Wlej pomidory, dodaj przecier pomidorowy, pokrojone anchois, startą marchewkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i przyprawy. Wymieszaj i gotuj sos przez 20 minut. Ugotuj makaron al dente. Odcedź ale zachowaj wodę od gotowania. Wymieszaj makaron z sosem i wodą makaronową. Wysmaruj foremkę masłem i wyłóż makaron wymieszany z sosem. Posyp utartą mozzarella i wstaw do nagrzanego piekarnika na 200ºC na 10 minut. Mozzarella powinna się ciągnąć. Posyp zapiekankę pietruszką.

sos_cielecina

P.S.

To danie można przygotować wcześniej i na drugi dzień zapiec. Wymaga ono wtedy dłuższego czasu zapiekania. Wtedy też lepiej posypać zapiekankę serem jak już dobrze się rozgrzeje. Najlepiej wybrać gruby i krótki makaron, wtedy jest łatwiej go wymieszać z sosem. Ja odkryłam kolejną makaronową nowość, mianowicie radiatori.

SparaSparaSparaSparaSparaSpara

SparaSparaSparaSpara

SparaSpara

14 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *