Sos z żurawiny z pomarańczą

Sos z żurawiny z pomarańczą to pyszny sos. Podaję go do pieczonego indyka, gęsi czy pasztetu. Sos z żurawiny to nieodzowna przystawka na świątecznym stole. Obok pysznych potraw z mięsa koniecznie musi pojawić się owocowy sos. Sos jest gęsty z całymi owocami. Swobodnie można użyć mrożonej żurawiny. Sos doprawiłam sherry. Smak sherry przeplata się w większości moich tegorocznych świątecznych przepisów. Ciekawe co jeszcze wymyślę z sherry…Może jakieś ciasto…

sos_z_zurawiny

Sos z żurawiny

Składniki:

250 g mrożonej żurawiny

1 mała pomarańcza, sok i otarta skórka

75 g cukru

1 łyżka Amontillado sherry

zurawinaWsyp żurawinę do małego rondelka. Wlej sok z pomarańczy i dodaj otartą skórkę. Zagotuj. Dodaj cukier i sherry. gotuj sos przez 6 minut. Napełnij słoik sosem, zakręć i przechoeuj w lodówce do 4 dni. Sos można też zamrozić

2 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *