Spaghetti Florentine z kurczakiem, grzybami i szpinakiem

Spaghetti Florentine z kurczakiem to kremowy aksamitny sos, gotowy w 30 minut. Czy wiecie co oznacza Florentine? Sos do makaronu zawierający szpinak! Na to wygląda, że ugotowałam niejeden Florentine nawet o tym nie wiedząc. Szpinak z makaronem jest zdrowy i smakuje wspaniale. Mniam, mniam!

spaghetti_florentineOprócz szpinaku danie zawiera mnóstwo smacznych składników. Suszone pomidory, pieczarki i soczyste kawałki kurczaka. A wszystko to połączone ze spaghetti aldente w  kremowym sosie. Nie pożałujecie jeśli to danie przygotujecie dla rodziny. Kolacja czy obiad…Wspaniałe danie na każdą porę dnia. U mnie spaghetti Florentine to hit!

florentine_przepis

Spaghetti Florentine

Składniki:

na 4 porcje

400 g piersi z kurczaka

1 łyżeczka przyprawy do kurczaka z papryką

3 łyżki masła

2 ząbki czosnku

10 suszonych pomidorów w oliwie

400 g pieczarek

3 gałązki tymianku

1 łyżka sherry, półwytrawne

350 ml śmietanki

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka czarnego pieprzu, grubo mielonego

300 g spaghetti, waga sucha

3 czubate łyżki parmezanu

250 g świeżego szpinaku

florentine_pastaPokrój piersi z kurczaka na małe podłużne kawałki i przełóż do miseczki. Oprósz przyprawą, solą i dobrze wymieszaj. Rozgrzej 1 łyżkę masła i usmaż mięso na złoty kolor. Smaż 2 minuty w wysokiej temperaturze. Mięso powinno być różowe w środku, a z wierzchu zrumienione. Wyjmij mięso z patelni włóż łyżkę masła. Oczyść pieczarki i pokrój grube plasterki. Wrzuć na patelnię wraz z tymiankiem, posól i popieprz. Smaż pieczarki w wysokiej temperaturze.

Pieczarki nie powinny się gotować tylko smażyć. Pod koniec smażenia dodaj łyżkę sherry. Dodaj grzyby do mięsa. Na tej samej patelni rozpuść resztę masła. Dodaj czosnek i suszone pomidory pokrojone w plasterki. Smaż przez 1 minutę, a następnie wlej śmietankę i dodaj opłukany szpinak. Zagotuj sos. Dopraw solą i pieprze.

W między czasie ugotuj spaghetti al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedź, zachowaj 200 ml wody od gotowania. Dodaj makaron do sosu i wymieszaj. Jeśli sos jest za gęsty to dodaj wodę z gotowania. Makaron w połączeniu z sosem szybko go wciąga i może być bardzo gęsty. Dodaj mięso kurczaka i pieczarki. Posyp utartym parmezanem i wymieszaj. Zagotuj makaron z sosem i zdejmij z kuchni.

makaron_florentinePrzyrządzając makaron czy inne dania z pieczarkami zawsze smażę grzyby oddzielnie. Lubię jak są mięsiste i zrumienione. Lubię też gdy są grubo pokrojone, wtedy ich  smak jest najlepszy. Mięso z kurczaka smażę w wysokiej temperaturze i krótko. Smażona pierś z kurczaka szybko staje się sucha. Lepiej ją nie dosmażyć niż przesmażyć. Poza tym mięso dodaje się do gorącego sosu i w nim dochodzi. Dlatego ważne jest aby je nie smażyć za długo.

Spaghetti Florentine to klasyczny makaron ze szpinakiem. Można je przyrządzić również z owocami morza lub boczkiem.

 

 

 

8 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *