Spaghetti Florentine z kurczakiem to kremowy aksamitny sos, gotowy w 30 minut. Czy wiecie co oznacza Florentine? Sos do makaronu zawierający szpinak! Na to wygląda, że ugotowałam niejeden Florentine nawet o tym nie wiedząc. Szpinak z makaronem jest zdrowy i smakuje wspaniale. Mniam, mniam!
Oprócz szpinaku danie zawiera mnóstwo smacznych składników. Suszone pomidory, pieczarki i soczyste kawałki kurczaka. A wszystko to połączone ze spaghetti aldente w kremowym sosie. Nie pożałujecie jeśli to danie przygotujecie dla rodziny. Kolacja czy obiad…Wspaniałe danie na każdą porę dnia. U mnie spaghetti Florentine to hit!
Spaghetti Florentine
Składniki:
na 4 porcje
400 g piersi z kurczaka
1 łyżeczka przyprawy do kurczaka z papryką
3 łyżki masła
2 ząbki czosnku
10 suszonych pomidorów w oliwie
400 g pieczarek
3 gałązki tymianku
1 łyżka sherry, półwytrawne
350 ml śmietanki
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka czarnego pieprzu, grubo mielonego
300 g spaghetti, waga sucha
3 czubate łyżki parmezanu
250 g świeżego szpinaku
Pokrój piersi z kurczaka na małe podłużne kawałki i przełóż do miseczki. Oprósz przyprawą, solą i dobrze wymieszaj. Rozgrzej 1 łyżkę masła i usmaż mięso na złoty kolor. Smaż 2 minuty w wysokiej temperaturze. Mięso powinno być różowe w środku, a z wierzchu zrumienione. Wyjmij mięso z patelni włóż łyżkę masła. Oczyść pieczarki i pokrój grube plasterki. Wrzuć na patelnię wraz z tymiankiem, posól i popieprz. Smaż pieczarki w wysokiej temperaturze.
Pieczarki nie powinny się gotować tylko smażyć. Pod koniec smażenia dodaj łyżkę sherry. Dodaj grzyby do mięsa. Na tej samej patelni rozpuść resztę masła. Dodaj czosnek i suszone pomidory pokrojone w plasterki. Smaż przez 1 minutę, a następnie wlej śmietankę i dodaj opłukany szpinak. Zagotuj sos. Dopraw solą i pieprze.
W między czasie ugotuj spaghetti al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedź, zachowaj 200 ml wody od gotowania. Dodaj makaron do sosu i wymieszaj. Jeśli sos jest za gęsty to dodaj wodę z gotowania. Makaron w połączeniu z sosem szybko go wciąga i może być bardzo gęsty. Dodaj mięso kurczaka i pieczarki. Posyp utartym parmezanem i wymieszaj. Zagotuj makaron z sosem i zdejmij z kuchni.
Przyrządzając makaron czy inne dania z pieczarkami zawsze smażę grzyby oddzielnie. Lubię jak są mięsiste i zrumienione. Lubię też gdy są grubo pokrojone, wtedy ich smak jest najlepszy. Mięso z kurczaka smażę w wysokiej temperaturze i krótko. Smażona pierś z kurczaka szybko staje się sucha. Lepiej ją nie dosmażyć niż przesmażyć. Poza tym mięso dodaje się do gorącego sosu i w nim dochodzi. Dlatego ważne jest aby je nie smażyć za długo.
Spaghetti Florentine to klasyczny makaron ze szpinakiem. Można je przyrządzić również z owocami morza lub boczkiem.
9 komentarzy
zapowiada się pysznie
Hmmmm!
Wspaniałe danie Gosiu. Ja uwielbiam makaron w takiej postaci :-)
Ja też!
ALE PYSZNA PROPOZYCJA:)
Dzięki!
Mmmm ale apetycznie te zdjęcia wyglądają! Jak z prawdziwej włoskiej restauracji, kradnę przepis do mojej kuchni! :)
Dziękuję! Przepis polecam!
Uwielbiam spaghetti na wszelkie sposoby :)