Spaghetti z krewetkami na ostro

Wczoraj wróciłam z Gdańska. Mój małżonek wreszcie doleciał do nas na zasłużony urlop. Wypad na 3 dni uraczył nas piękną pogodą. Hotel obiecał dostęp do wi-fi, który niestety miał bardzo słaby zasięg, stąd cisza na blogu przez dwa dni.  Za to miałam mnóstwo czasu na zwiedzanie, opalanie, kąpiel w morzu…Zdjęcia z wyjazdu jeszcze nie uporządkowane ale mam dla Was przepis na spaghetti z krewetami na ostro. Ostatnio pokazały się krewetki w jednej z tanich sieci sklepowych co mnie bardzo ucieszyło, bo zawsze woziłam krewetki ze Szwecji.

przepis na spaghetti z krewetkami na ostro

To ostre spaghetti przygotowała moja siostra, kiedy odwiedziliśmy ją i jej rodzinę w Poznaniu. Pyszne, ostre spaghetti na szybki obiad czy kolację. Na pewno zrobię je sama ni jeden raz!

sos do makaronu z krewetkami

Przepis na spaghetti z krewetkami na ostro

Składniki:

5-6 porcji

  • 300 g spaghetti, waga sucha
  • 300 g tygrysich krewetek
  • 250 g krewetek w zalewie
  • 2 czerwone chili
  • mały słoik suszonych pomidorów w zalewie z oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 dymki, dosyć duże
  • 1 łyżka suszonych ziół prowansalskich
  • 100 ml dobrej jakości oliwy
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

  • Pokrój chili, suszone pomidory  i dymkę wraz ze szczypiorem. Obierz czosnek i przeciśnij przez praskę.
  • Podsmaż warzywa na połowie oliwy po czym dodaj oba rodzaje krewetek i zioła prowansalskie. Smaż przez chwilę, aż krewetki będą ciepłe. Dłuższy okres smażenia powoduje, że krewetki będą gumowate. Posól i popieprz.
  • Ugotuj spaghetti al dente, odcedź,wymieszaj z resztą oliwy i sosem.

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *