Stroganoff z kiełbasą…Pan Stroganoff pewnie przewraca się w grobie. Sądzę jednak, że Stroganoff z kiełbasą jest bardziej imponujący niż Stroganoff warzywny o ile takie danie wciąż można nazywać Stroganoff. No cóż pomysłowości blogerom nie brak, mi również, więc dzisiaj zapraszam na kolejny przepis na Stroganoff z kiełbasą szwedzką falukorv. Jest to kiełbasa przypominająca polską parówkową ale o wiele większej zawartości mięsa. Jeśli znajdziecie takie parówki to polecam przyrządzić dzisiejsze danie.
U mnie dzisiaj Stroganoff z ryżem, bo tak sobie zażyczyło dziecię. Zioła, pieczarki i suszone pomidory…całkiem wypaśny sos pomidorowy, a na dodatek zaciągnięty mascarpone. Jak się okazało zapomniałam kupić kwaśną śmietanę…może to i dobrze, bo nikt nie lubi Stoganoff ze zważoną śmietaną, a mascarpone to solidna firma.
Stroganoff z kiełbasą
Składniki:
4-6 porcji
800 g kiełbasy, np. szwedzkiej falukorv
250 pieczarek
1 cebula
2 dymki
2 ząbki czosnku
3 czubate łyżki pomidorowego przecieru
1 mascarpone, 250 g
1 łyżeczka papryki
½ łyżeczki czarnego pieprzu
1 łyżeczka soli, lub wedle smaku
1 łyżka świeżego tymianku
1 łyżka pokrojonej natki pietruszki
300 ml wrzątku lub mięsnego bulionu
2 łyżki oleju
Pokrój cebulę i czosnek w kostkę. Pokrój pieczarki w talarki. Pokrój kiełbasę w słupki. Zrumień kiełbasę na oleju, posypując papryką i pieprzem. Dodaj cebulę i czosnek oraz pomidorowy przecier. Smaż przez 3 minuty. Na osobnej patelni usmaż pieczarki, dodaj do kiełbasy wraz z tymiankiem i wrzątkiem. Zamieszaj i smaż gulasz przez 10 minut. N akoniec dodaj mascarpone, dopraw solą i ewentualnie większą ilością pieprzu. Dodaj natkę i zagotuj. Mieszaj aż mascarpone się rozpuści. Podaj Stroganoff z kiełbasą z ryżem lub makaronem i zieloną sałatą.
3 komentarze
Gosiu kochana, ale pyszności wyczarowałaś :-)
Bardzo apetycznie wygląda :) Niech się Stroganoff przewraca, w kuchni liczy się pomysłowość i wyobraźnia :D
CHętnie bym spałaszowała :)