Super szybki woke z łososiem i krewetkami

Super szybki woke z łososiem i krewetkami. Ale to jeszcze nie koniec. Woke azjatycki to również mnóstwo chrupiących warzyw. Kuchnia azjatycka jest tak barwna , że można dostac zawrotu głowy już tylko od patrzenia.

Po raz pierwszy zrobiłam tą potrawę z makaronem ryżowym. Wystarczy tylko zalać makaron przegotowaną wodę i odstawić na 4 minuty.

Do mojego azjatyckiego woku podałam gęsty sos ostrygowy, wspaniała rzecz. Sos w przystępnej cenie, który również pasuje jako dip.

Przepis na woke z łososiem i krewetkami

Składniki:

  • 2 papryki w różnych kolorach
  • 1 brokuł
  • 1 cebula czerwona
  • 1 mały squash
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 200 g krewetek tygrysich
  • 500 g filetów z łososia
  • 250 g makaronu, waga sucha
  •  2 łyżki nasion sezamu
  •  1 łyżka octu ryżowego mirim
  • 2 łyżki tajskiego sosu sojowego
Wykonanie:
  • Pokrój warzywa w paski i podsmaż szybko na oleju.
  • Pokrój łososia w kostkę i wokuj szybko na rozgrzanym oleju . Przygotuj makaron zgodnie z zaleceniami.
  •  Odlej wodę i wymieszaj makaron z krewetkami. Zrumien nasiona sezamu i posyp nimi danie przed podaniem.

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *