Surówka z białej kapusty z papryką, pietruszką i musztardą

Mój przepis na surówkę z białej kapusty z papryką, pietruszką i musztardą jest świetnym dodatkiem do ryby, a jakiej rybki przekonacie się jutro. Lubię surówki warzywne z dodatkiem różnych warzyw, a w tej pomieszałam co niemiara. Znalazła się tu czerwona fasola, papryka, czerwona cebula, biała kapusta i natka pietruszki.

Surówkę zaprawiłam sosem musztardowo majonezowym z dodatkiem creme fraiche ( lub kwaśnej śmietany) i octu z białego wina.

Surówka z białej kapusty smakuja wyśmienicie. Mam wiele wariantów w moim repertuarze obiadowym, ale wciąż poszukuję nowych.

Przepis na surówka z białej kapusty z papryką, pietruszką i musztardą

Składniki:

na 5 porcji

  • 300 g białej kapusty
  • 1 czerwona papryka, mała
  • ½  cebuli czerwonej, małej
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 mała puszka czerwonej fasoli

Sos musztardowy

  • 2 łyżki musztardy, gruba
  • 4 łyżki majonezu
  • 1½ dl creme fraiche
  • szczypta mielonego czarnego pieprzu
  • sól
  • 1 łyżka białego octu winnego

Wykonanie:

  • Poszatkuj lekko kapustę .
  • Oczyść paprykę z nasion i pokroj w kostkę.
  • Obierz i posiekaj drobno cebulę. Posiekaj pietruszkę.
  • Odcedz fasolę i wymieszaj z resztą warzyw .
  • Trzepaczką wymieszaj wszystkie składniki na sos i dodaj do surówki.
  • Dopraw surówkęsolą i odstaw na 15 minut przed podaniem.

 

4 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *