Surówka z białej rzodkwi z rodzynkami

No i jak już po obiedzie? Dzisiaj było u nas wieprzowinka , a do tego pyszna,lekka surówka z białej rzodkwi z rodzynkami. To co najbardziej lubię w polskiej kuchni to właśnie surówki, a mamy się czym pochwalić. Zawsze w pracy kiedy jemy lunch wzbudzam zainteresowanie surówkami, które goszczą na moim obiadowym talerzu.

surowka z bialej rzodkwi z rodzynkami

Tak było i z tą surówką z białej rzodkwi. Biała rzodkiew przypomina w smaku rzodkiewkę, ale jest o wiele ostrzejsza. Co prawda taka kupna rzodkiew wcale nie jest aż tak ostra jak ekologicznie hodowana w ogródku, ale parę łez popłynęło jak ją spróbowałam, przygotowując surówkę. Aby ukryć piekący smak rzodkwi dodałam jabłko i rodzynki. Słodkie to moje panaceum na ostre potrawy. Poza tym przyprawiłam surówkę oliwą z nasion winogron, sokiem z cytryny i świeżym tymiankiem. Naprawdę świetna surówka do mięsnego obiadu. Oto przepis:

Surówka z białej rzodkwi z rodzynkami

Składniki:

5-6 porcji

  • 1 duża biała rzodkiew
  • 2 jabłka
  • 3 łyżki rodzynek
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka listków świeżego tymianku
  • 2 łyżki oliwy z nasion winogron
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sol
  • czarny pieprz, grubo zmielony

Wykonanie:

  • Obierz rzodkiew i cebulę i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Oczysc jablka z pestek i wraz ze skórką zetrzyj na tarce, również na dużych oczkach.
  • Połącz wszystkie składniki w pojemnej miseczce. Przypraw solą, pieprzem, oliwą i sokiem z cytryny.Na końcu posyp listkami świeżego tymianku.

surowka do obiadu z rzodkwi

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *