Surówka z brukselki i białej kapusty z winegret

Obiecałam wczoraj przepis na surówkę z brukselki i białej kapusty. Bardzo lubię mieszać różne odmiany kapusty w jedną całość, a tę surówkę uwielbiam zwłaszcza z dodatkiem wspaniałego sosu winegret. Sos winegret to zimny sos na bazie octu z białego wina podawany do surówek, sałatek czy też zimnych mięs i ryb.

pyszna surowka z brukselki

Surówka z brukselki i białej kapusty

Składniki:

5 porcji

  • 300 g białej kapusty
  • 200 g brukselki
  • 1 dymka
  • garść suszonej żurawiny
  • czarny pieprz, grubo mielony
  • natka do przybrania

Sos winegret – przepis podstawowy

  • 3 żółtka
  • 2 łyżki francuskiej musztardy
  • 1 łyżka słodkiej musztardy
  • 30 ml białego octu winnego, balsamicznego
  • sól
  • czarny pieprz
  • 200 ml oleju rzepakowego

Wykonanie:

  • Białą kapustę i brukselkę poszatkuj. Wymieszaj z posiekaną dymką i żurawiną.
  • żółtka wymieszaj z obiema musztardami, dodaj ocet winny, sól i pieprz i znowu wymieszaj. Ja używam trzepaczki balonowej. Teraz ubijając sos dodawaj powolnym strumieniem olej. Sos zacznie gęstnieć.
  • Tak przygotowany sos można dosmakować różnymi ziołami wedle smaku. Tak przygotowany sos można przechowywać w lodówce w zamkniętym naczyniu przez kilka dni. Mój sos był wciąż smaczny po czterech dniach.
  • Polej surówkę sosem winegret  przed podaniem i lekko wymieszaj. Posyp posiekaną pietruszką

przepis surowka z brukselki

Uwielbiam surówki do obiadu, a surówkę z brukselki to schrupałam za nim obiad był gotowy.

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *