Surówka z brukselki i smażony śledź

Brukselka…Ostatnio przeczytałam na jakimś blogu w komentarzach, że brukselka to śmierdzące warzywo, do niczego się nie nadaje…po prostu masa dziwnych epitetów, z którymi wcale się nie zgadzam. Pomijając zdrowotne właściwości brukselki to jest to warzywo o wszechstronnym zastosowaniu w mojej kuchni. Bardzo często gotuję zupy z dodatkiem brukselki. Kurczak z brukselką w kokosowym sosie to pyszne danie na niedzielny obiad. Chcesz zaskoczyć swoich domowników to proponuję szafranowy pilaf z brukselką.

Surówka z brukselki chociaż z powodzeniem można ją nazwać sałatką,  pasuje jako przystawka jak i samodzielne danie. Jak dla mnie idealna do smażonego śledzia. To właśnie z myślą o smażonym śledziu przygotowałam tą pyszną surówkę! Pyszny i szybki obiad.

Lekki szwedzki akcent w tym daniu to konfitura z czerwonej borówki.

przepis śledź
Smażony śledź

Składniki:

na 4 porcje

500 g filetów ze świeżego śledzia

3 łyżki posiekanej pietruszki

4 łyżki mielonych migdałów lub tartej bułki

sól i pieprz do smaku

2 jajka

3 łyżki masła do smażenia lub olej

sledzie na patelniMoje śledzie były bardzo dokładnie oczyszczone z ości, więc jeśli na takie natraficie to macie szczęście. W innym przypadku proponuję usunąć ości za pomocą pincety. Posól i popieprz śledzie. Zamocz śledzia w rozmąconym jajku, obtocz w pietruszce, a potem w zmielonych migdałach. Smaż na maśle po obu stronach na złoty kolor.

Surówka z brukselki

Składniki:

na 4 porcje

300 g brukselki, utartej na mandolinie

garść prażonych migdałów ze skórką, pokrojonych w płatki

130 g boczku pokrojonego w cienkie plastry

50 g parmezan pokrojonego w małe cienkie plasterki

Dressing

½ małej czerwonej cebuli, drobno posiekanej

1 łyżeczka soku z cytryny

2 łyżki soku z jabłka

3 łyżki oliwy z pestek winogron

sól i świeżo zmielony czarny pieprz

surówka z brukselkiZ podanych składników zrób dressing. Wszystko umieść w słoiku, zakręć i energicznie wstrząśnij. W dużej misce wymieszaj brukselkę z usmażonym i pokruszonym boczkiem (cienkie plastry boczku usmaż na suchej patelni, osącz na papierowym ręczniku, schodzone pokrusz na małe kawałki) kawałkami parmezanu i migdałowymi płatkami Wymieszaj sałatkę z dressingiem. Najlepiej na pół godziny przed jej podaniem, aby brukselka zdążyła skruszeć.

Podaj smażonego śledzia z surówką z brukselki, a dla bardzo głodnych proponuję dodatkowo ziemniaczane puree. Jeśli już się przekonaliście do brukselki w surówce to proponuję również surówkę z brukselki  z domowym sosem winegret.

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *