Surówka z buraczków do obiadu

Lubicie buraczki, ja uwielbiam! Surówka z buraczków do obiadu to moja ulubiona przystawka. Mogę jeść buraki codziennie, nigdy mi się nie znudzą. Doprawiam je najczęściej winnym octem i oliwą. Czasami wzbogacam je jabłkiem  lub bakaliami. Surówka z buraków smakuje wyśmienicie jak się trochę przegryzie. Przyrządzam ją na dzień przed podaniem. Jest to uniwersalna surówka. Można ją podać na gorąco i na zimno. Jest to typowo jesienna surówka.  Idealna do mięsa lub drobiu. Smak buraków jest o wiele intensywniejszy jeśli są ugotowane w mundurkach. Po drugie ostudzone buraki jest o wiele łatwiej obrać ze skórki.

surowka_buraki

Surówka z buraczków

Składniki:

500 g buraków, 5 sztuk

1 duże jabłko

20 g cebuli, 1 łyżka

1 gałązka rozmarynu

30 g rodzynek

garść włoskich orzechów

sól i pieprz do smaku

po 2 łyżki oliwy i winnego octu

1 łyżka miodu

surowka_przepisUgotuj buraki w mundurkach. Ostudzone obierz ze skórki. Jabłko obierz ze skórki i wydrąż gniazdka. Buraki i jabłko zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj rodzynki, drobno pokrojoną cebulę i rozmaryn. Wymieszaj ocet z oliwą i miodem. Dopraw solą i pieprzem. Polej surówkę dressingiem i dokładnie wymieszaj. Przed podaniem posyp surówkę grubo pokrojonymi orzechami.

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *