Surówka z kapusty – czerwona czy modra

Surówka z kapusty…Właściwie to jakiej nazwy używacie, czerwona kapusta czy modra? Przyzwyczaiłam do nazwy czerwona kapusta, bo tak też i jest zwana po szwedzku. Po 26-u latach w Szwecji spolszczam wszystko co się da, ale u nas w domu faktycznie ta kapusta zawsze była czerwona. Moja mama zawsze robiła surówkę z kapusty. Prosta tradycyjna surówka z jabłkiem, cebulą, marchewką i oczywiście czerwoną kapustą. Polewana dressingiem z oliwy lub wymieszana z majonezem. Zawsze pyszna! Duża miska wypełniona po brzegi drogocennymi warzywami. Podobnie jest u mnie w domu. Obiad zaczynam od przygotowania surówki. Kapusta koniecznie musi być drobno pokrojona, najlepiej przy pomocy kuchennego robota. Surówka z kapusty zajmuje pół talerza, a ta świetnie pasuje do ryby jak i mięsa. Tradycja tradycją ale surówka z czerwonej kapusty jest dzisiaj trochę inna. Przygotowałam do niej dressing z tahini. Jest kremowy, lekki i fajnie pasuje do lekko gorzkiej kapusty. Dla mnie super! Dla weganów  bajka!

surowka_z_kapusty

Nie ma chyba drugiego kraju jak Polska, gdzie kapusta cieszy się tak dużą popularnością, zwłaszcza surówka z kapusty zwana tu i ówdzie coleslaw. Nic w tym dziwnego. Kapusta dostępna przez cały rok jest poza tym tania i zdrowa. Można ją przygotować na wiele sposób, nawet na ciepło.

Surówka z kapusty

Składniki:

4 porcje

300 g czerwonej kapusty

1 marchewka

1 łyżka czerwonej cebuli, pokrojonej

2 jabłka, winne

Tahini dressing

1½ łyżki tahini

4 łyżki soku z cytryny

1 łyżka oleju

sól do smaku

2 łyżki miodu

Poszatkuj kapustę bardzo drobno. Jabłka i marchewkę zetrzyj na tarce o  dużych oczkach. Wymieszaj z kapustą i cebulą. W małym kybeczku wymieszaj składniki na dressing. Dodaj do surówki i wymieszaj.

surowka_przepis

Lubię surówkę z kapusty, kiedy jest lekko chrupiąca. Dlatego mieszam ją z dresingiem na 15 przed jedzeniem. Surówka zdąży się przegryść, jest chrupiąca i nie puszcza soków. Jeśli wolicie surówkę bardziej miękką proponuję ją posolić i odstawić na 30 minut. Po tym czasie nadmiar soku trzeba odlać i dopiero później wymieszać warzywa z dressingiem.

4 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *