Surówka z marchewki, selera i imbiru

Surówka z marchewki to dla wielu smak z dzieciństwa. Można ją zrobić na wiele sposobów, a jednym z nich jest surówka z marchewki z dodatkiem selera i imbiru według Pascala. Są proste w przygotowaniu, bogate w witaminy i bardzo smaczne. Takie lekkie gotowanie to prawdziwa przyjemość dla oczu i podniebienia.

sałatka z marchewki seleraSurówka z marchewki, selera i imbiru

Składniki:

na 4-5 porcji

100 g orzechów cashew

2 – 3  marchewki średniej wielkości

3 łodygi selera naciowego, pokrojonego w paski

1 winne jabłko, pokrojone w drobną kostkę

3 łyżki drobno pokrojonej pietruszki

Dressing

1 łyżka startego świeżego imbiru

1 łyżka miodu

2 łyżki jabłkowego soku

1 łyżka winnego octu

3 łyżki dobrej oliwy z oliwek

sól i pieprz do smaku

surówka na obiad

Marchewkę i seler pokrój w cienkie podłużne paski. Dodaj grubo pokrojone orzechy cashew (orzechy nerkowca), pietruszkę i jabłko. Z podanych składników przyrządź dressing, polen nim surówkę i wymieszaj. Dopraw surówkę solą i ewentualnie grubomielonym czarnym pieprzem.

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *