Surówka z selera z rodzynkami

Surówka z selera z rodzynkami jest przepyszna, bogata w minerały i witaminy. Jako dziecko nienawidziłam takich dobroci kulinarnych, dzisiaj nie mogę się bez nich obyć.

Do surówki użyłam korzeń selera, ale surówkę można zrobić wykorzystując również nać selera. Rodzynki i kukurydza świetnie komponują się ze smakiem selera.

Surówka z selera pasuje do smażonej ryby lub mięsa. Zawsze robię podwójną porcję, bo za nim trafi na stół to już połowy nie ma!

surówka z selera i rodzynek

Rodzynki to mój ulubiony dodatek do surówek. Surówka z białej rzodkwi z rodzynkami czy surówka z białej kapusty z rodzynkami stale goszczą na naszym obiadowym stole.

Oto przepis:

Surówka z selera

Składniki:

na 5 porcji

  • 1 duży seler
  • 1 puszka kukurydzy
  • garść rodzynek
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki gęstego jogurtu
  • sól do smaku
  • szczypta czarnego pieprzu grubo zmielonego

Wykonanie:

  • Obierz i zetrzyj seler na tarce o dużych oczkach.
  • Odcedź kukurydzę.
  • Wymieszaj wszystkie składniki nie zapominając  o rodzynkach z majonezem i jogurtem. Posól i dopraw pieprzem.

 

 

7 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *