Świąteczna babka rumowa z bakaliami

Czas na kolejny świąteczny wypiek. Bardzo lubię tradycyjną babkę z dodatkami. Dzisiaj upiekłam babkę rumową z bakaliami. Słodka ucierana babka o lekkim posmaku rumu i mnóstwem suszonych owoców i orzechów.

Upiekłam babkę z połowy porcji. Lubię wypiekać na święta ale wolę piec mniejsze porcje, a bardziej różnorodnie. Wtedy można wszystkiego spróbować po trochu, zbytnio się nie objadając. Piekłam już kiedyś podobne ciasto jak babka z żurawiną i czekoladą.

babka rumowa z bakaliamiŚwiąteczna babka rumowa z bakaliami

Składniki:

na litrową foremkę z kominkiem

150 g miękkiego masła

150 cukru

2 jajka, duże

130 mąki

½ łyżeczki proszku do pieczenia

100 g suszonych owoców, u mnie morele,figi i rodzynki

75 g posiekanych orzechów, u mnie migdały, orzechy pekan i włoskie

50 ml ciemnego rumu

łyżka masła do wysmarowania foremki i 2 łyżki kokosowych wiórków do wysypania

babka rumowa ucieranaMorele i figi pokrój w kostkę. Wszystkie suszone owoce wsyp do miseczki i zalej rumem na 30 minut. Masło utrzyj z cukrem na puszystą. Dodaj następnie po jednym jajku dalej miksując. Dodaj owoce wraz z rumem i zamieszaj masę łyżką. W oddzielnej misce przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj posiekane orzechy i wmieszaj łyżką do masy. Foremkę wysmaruj masłem lub innym tłuszczem i wysyp kokosowymi wiórkami. Wyłóż masę do formy i wygładź. Piecz babkę w piekarniku nagrzanym na 160ºC na termoobiegu przez około 35 minut. Wyjmij babkę z piekarniką, a po 10 minutach wyjmij z foremki. Ostudzoną babkę posyp cukrem pudrem.

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *