Świąteczna strucla z makiem

Makowiec to kolejne ciasto, które zawsze piekę na święta Bożego narodzenia. W tym roku postanowiłam upiec struclę drożdżową z makiem. Trochę mi się rozjechała moja makowa strucla, ale nie mniej ciasto bardzo smaczne, wilgotne i puszyste.

świąteczny makowiec

Świąteczna strucla z makiem

Składniki:

na dwie strucle

Ciasto drożdżowe

  • 500 g mąki
  • 150 g miękkiego masła
  • 20 g drożdży
  • 50 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • szczypta soli

Nadzienie makowe

  • 200 g zmielonego maku, u mnie gotowy z torebki
  • ½ l mleka
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 łyżka masła
  • 100 g rodzynek
  • 50 g zmielonych migdałów
  • 1 żółtko
  • 150 g brązowego cukru

Lukier

  • 300 ml cukru pudru
  • 2 łyżki sok z cytryny

Do posypania

  • garść migdałowych płatków

Wykonanie:

  • Rozpuść drożdże w ciepłym mleku. Dodaj mąkę, cukier, jajko, żółtko i otartą skórkę z cytryny.  Zarób lekkie ciasto, po czym dodaj kawałki miękkiego masła. Pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 30 minut.
  • Połowę mleka wlej do garnka, podgrzej i dodaj mak aby napęczniał. W reszcie mleka rozpuść budyń, żółtko i masło i dodaj do maku. Podgrzewaj aż masa zgęstnieje. Zagotuj raz. Zdejmij z ognia i dodaj teraz rodzynki i migdały. Ostudź.
  • Ciasto drożdżowe podziel na dwie części i każdą rozwałkuj w prostokąt. Nałóż po połowie nadzienia na każdy placek i zwiń z dwóch brzegów ku środkowi.
  • Podeprzyj strucle zwiniętymi w rulon ściereczkami, jedną przykryj i pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut.
  • Popędzluj strucle rozmąconym mlekiem i piecz w nagranym na 175ºC piekarniku (termoobieg) przez 35 minut. Wyjmij z piekarnika i ostudź.
  • Ukręć lukier i pomaluj nim strucle. Wilgotne strucle posyp uprażonymi migdałami.

strucla makowa

Przepis wędruje do grudniowych wypieków Na zakwasie i na drożdżach.

1 Komentarz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *