Swiateczna szynka pod chrupiaca kolderka

Szwedzi jedza swoja swiateczna szynka juz w wieczor wigilijny. Chociaz ja nie przywiazuje wagi do postow to jednak z przyzwyczajenia wigilia u nas jest zawsze bezmiesna, a ta piekna szynke zaczynamy kroic na sniadanie w pierwsze swieto.

Taka swiateczna szynke mozna kupic tu gotowa , to znaczy juz ugotowana lub peklowana i ugotowac samemu. Ja dostalam 3 kg szynke juz ugotowana, w prezencie. Jedyne co potrzebowalam to ladnie ja zapiec.

Szynke jedza Szwedzi z musztarda wlasnej roboty. Musztarde bardzo lubie, a przepisow na musztarde jest co niemiara. Zrobic taka domowa musztarde to zadna trudnosc, ale ja sie chyba nie wyrobie…

Do zapieczenia szynki uzylam tradycyjnej, gotowej musztardy Dijon.

Pomada z musztardy

Skladniki:

  • 2 jajka
  • 5 lyzek musztardy dijon
  • szczypta soli
  • orzechy laskowe i pistacje
Wykonanie:
  • Wymieszaj jajka i musztarde i posmaruj nia szynke ze wszystkich stron. 
  • Posyp lekko rozgniecionymi orzechami laskowymi zapiecz w piekarniku na 200ºC przez 10 minut.
  • Pozostaw do ostygniecia.

 

 

 

6 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *