Świąteczna zapiekanka z ziemniaków i anchois

Świąteczna zapiekanka z ziemniaków i anchois to typowe szwedzkie danie podawane podczas Bożego Narodzenia. Na to proste danie składają się ziemniaki pokrojone w słupki jak frytki, anchois, cebula i śmietana. Całość przed zapieczeniem posypuje się tartą bułką. Bardzo smaczna zapiekanka, które pasuje to ryby i mięsa.

U mnie w tym roku Janssons frestelse, czyli pokusa Janssona jak brzmi oryginalna nazwa trochę w innej wersji. Zamiast tartej bułki posypałam zapiekankę pangratatto i koprem.

świąteczna zapiekanka

Świąteczna zapiekanka z ziemniaków i anchois

Składniki:

5 porcji

  • 1,2 kg ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 1 mała puszka anchois
  • 300 ml śmietanki
  • sól i biały pieprz do smaku
  • 3 łyżki pangratatto, lub tartej bułki
  • 2 łyżki posiekanego kopru

Wykonanie:

  • Obierz ziemniaki i pokrój jak na frytki. Obierz i pokrój cebulę w piórka. Pokrój w kostkę anchois.
  • Żaroodporne naczynie wysmaruj masłem. Układaj warstwami ziemniaki, cebulę i anchois. Posól i przypraw pieprzem.
  • Śmietanę wysokoprocentową wymieszaj z zalewą, w której były anchois i zalej nią ziemniaki. Wierzch zapiekanki oprósz pangratatto i koprem.
  • Włóż zapiekankę do piekarnika nastawionego na 160ºC na około 40 minut.

pokusa Janssona

7 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *