Świąteczne ciastka czekoladowe z polkagris

Za miesiąc wigilia i święta! Już przygotowuję świąteczne przepisy i dzisiaj zapraszam na pierwszy z nich, świąteczne ciastka czekoladowe z biało czerwonymi landrynkami. Uwielbiam piec ciastka na święta, bo piekę je w małych porcjach i po kilka rodzajów. Świąteczne ciastka czekoladowe są niesamowicie pyszne i miękkie jak brownie. Przyozdobiłam je landrynkami, które niedawno kupiłam na świątecznym jarmarku. Te cukierki Szwedzi nazywają polkagris. To tradycyjne cukierki na Boże Narodzenie. Bardzo je lubię.

świąteczne ciastka czekoladowe

ciastka czekoladowe_1

Polkagris to cukierki o lekko miętowym smaku, więc pomyślałam, że do czekolady będą idealnie pasować. Nie pomyliłam się. Ciastka wyglądają bardzo zachęcająco i wierzcie mi mojej gromadce w domu nie trzeba było mówić dwa razy aby się poczęstowali. Upiekłam je z połowy porcji i od razu pożałowałam. bo poszły jak woda! Dlatego poniżej znajdziecie przepis na całą porcję, z której upieczecie szesnaście mocno czekoladowych ciasteczek. Te świąteczne ciastka czekoladowe na pewno zrobią furorę! Czekolada na święta nigdy nie zawodzi.

świąteczne ciastka czekoladowe_ przepis

Świąteczne ciastka czekoladowe

Składniki:

na 16 ciastek

350 g gorzkiej czekolady, 70% kakao

50 g masła

¼ łyżeczki proszku do pieczenia

2 duże jajka

szczypta soli

150 g cukru

1 łyżeczka waniliowego ekstraktu

60 g pszennej mąki

Do dekoracji

100 g mlecznej czekolady

20 cukierków polkagris, rozdrobnionych

świąteczne wypieki

Nastaw piekarnik na 180ºC. W kąpieli wodnej rozpuść 200 g pokrojonej czekolady i masło. Odstaw na bok aby mieszanka lekko przestygła. W misce zmiksuj cukier z jajkami, solą i wanilią. Miksuj przez 8 minut aby dobrze napowietrzyć masę. W osobnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i resztę grubo pokrojonej czekolady. Do jajecznej masy dodaj schłodzoną czekoladę i wymieszaj. Następnie dodaj suche składniki i jeszcze raz wymieszaj. Odstaw masę na 15 minut. Przygotuj blachę z piekarnika i przykryj papierem do pieczenia. Nakładaj po dwie łyżki czekoladowej masy w odstępach. Wstaw blachę do piekarnika i piecz przez 8 – 10 minut. Ja piekłam 10 minut, ale wszystko zależy od piekarnika. Ciastka po upieczeniu są jakby niedopieczone ale stają się twardsze jak ostygną. Rozpuść mleczną czekoladę w kąpieli wodnej. Zamocz ciastka jednym końcem i posyp pokruszonymi cukierkami. Ułóż na metalowej kratce do zastygnięcia. Ciastka zachowują świeżość do tygodnia.

zBLOGowani.pl




SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

14 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *