Świąteczne ciasto czekoladowo piernikowe

Czas na kolejne swiateczne wypieki, tym razem czekoladowe. Upieklam bardzo mieciutkie ciasto czekoladowo piernikowe. Ciasto czekoladowe po prostu rozplywa sie w ustach tak jak szwedzkie ciasto kladdkaka, a dodatek piernika przypomina, ze swieta juz tuz,tuz.

Czekolada i przyprawy korzenne to wspaniale polaczenie. Dobrze , ze mi zostalo troche masy piernikowej aby zrobic to pyszne i szybkie ciacho. Szybkie ciacho, a jeszcze szybciej zjedzone.

Przepis na ciasto czekoladowo piernikowe

Skladniki:

  • 100 g masla
  • 2 jajka
  • 300 ml cukru
  • 150 ml maki
  • 100 ml kakao
  • odrobina soli
  • 150 g ciasta piernikowego na pierniczki

Wykonanie:

  • Roztop maslo. Wymieszaj wszystkie suche skladniki. Dodaj jajka i roztopione maslo. Wymieszaj wszystko lyzka.
  • Wylej mase do malej blaszki 30×25 cm wylozonej pergaminem. Rozwakuj ciasto piernikowe, powycinaj kawalki i wcisnij w mase czekoladowa.
  • Piecz ciasto na 160ºC przez 15 minut, dopoki brzegi  sie nie zaskrzepia, a srodek bedzie wciaz prawie plynny.
  • Oprusz cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *