Świąteczne karmelki domowej roboty

Święta, święta…już niedługo. Obecnie trwa Adwent, więc w Szwecji świętujemy już od pierwszej adwentowej niedzieli. Tym razem zapalimy trzecią świeczkę adwentową. Na tą okazję przygotowałam między innymi świąteczne karmelki domowej roboty. Świąteczne słodycze własnoręcznie przyrządzone są bardzo popularne w Szwecji. Muszę przyznać, że sama załapałam bakcyla na domowe słodycze. Co roku przyrządzam między innymi świąteczne karmelki. Na tegoroczne święta proponuję śmietankowe karmelki. Karmelki to również świetny prezent. Jak co roku obdarzam przyjaciół tak zwanymi goodie bags, które napełniam drobnymi upominkami w postaci świątecznych wypieków i słodyczy. Ot taki świąteczny gest! Świąteczne karmelki cieszą się dużą popularnością. Są bardzo łatwe do przyrządzenia. Część karmelków owijam celofanem i wieszam na choinkę. Lubimy “objadać” choinkę, a Wy?

swiateczne_karmelki

Świąteczne karmelki

Składniki:

100 g masła

150 ml śmietanki, najmniej 36%

150 ml cukru

150 ml gold syropu

sól morska, orzechy lub owocowa posypka do dekoracji

smietankowe_karmelkiRozpuść masło w małym rondelku. Dodaj śmietankę, syrop i cukier, włóż termometr. Doprowadź mieszankę do wrzenia, mieszając łyżką. Zmniejsz temperaturę, włóż termometr i gotuj powoli karmel, aż uzyska 123ºC. Mieszaj łyżką od czasu do czasu. Jeśli nie posiadasz kuchennego termometru można zrobić prosty test. Odrobinę karmelu gotowanego przez 10 minut upuszczamy do szklanki z zimną wodą. Jeśli utworzą się kulki to karmel jest już gotowy. W innym wypadku należy go jeszcze trochę pogotować i znowu powtórzyć test. Ugotowany karmel wylej na brytfankę pokrytą papierem do pieczenia. Posyp morską solą, orzechami lub inną posypką. Odstaw na 2 godziny w chłodne miejsce, po czym pokrój karmel na małe karmelki. Karmel można również pociąć nożyczkami. Zawiń karmelki w celafon lub papier. Przechowuj w suchym miejscu.

 

6 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *