Świąteczne resztki z karpia i jarmużu

Czas wykorzystać świąteczne resztki! U mnie jak zwykle nić się nie zmarnuje. Zostało mi trochę karpia i jarmużu więc dzisiaj był szybki obiad. Ziemniaki, słodkie bataty i jarmuż to sałatka na ciepło podana do karpia z grilla. Na wigilię grillowałam karpia na grillowej patelni. Karp jest tłustą rybą i idealnie nadaje się na grilla. W tym roku mój miejscowy handlarz ryb naprawdę się postarał, bo oczyścił karpia prawie ze wszystkich ości na co zawsze moje dzieci narzekały.

Karp to wspaniała ryba. Niestety w Szwecji można ją kupić jedynie na święta i to po uprzednim zamówieniu. W Polsce trafiam na karpia i nawet odfiletowanego w ciągu całego roku! W dużych marketach roi się od świeżych ryb, więc wygląda na to  że Polacy zaczynają jeść ryby, co mnie bardzo cieszy.

karp z jarmużemSzybki obiad ze świątecznego karpia

Składniki:

na 4 porcje

4 filety z karpia, około 500 g

4 ziemniaki

2 małe bataty

3 ząbki czosnku

250 g jarmużu

½ łyżeczki suszonego tymianku

sól i pieprz do smaku

2 łyżki oliwy

Obierz ziemniaki i bataty i pokrój w kostkę. Obierz czosnek i drobno posiekaj. Posól, popieprz, przypraw tymiankiem i smaż warzywa na oliwie, aż będą miękkie i lekko rumiane. Miękkie liście jarmużu oderwij od twardych łodyg i porwij na mniejsze kawałki. Zblanszuj w lekko osolonej wodzie i dodaj do warzyw na patelni pod koniec smażenia. Przypraw karpia solą i pieprzem i ugrilluj na grillowej patelni lub usmaż. Podaj karpia z salatką na ciepło skropionego sokiem z cytryny.

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *