Syryjskie naleśniki nadziewane twarogiem

Lubicie naleśniki na śniadanie? Moje dzieci bardzo, ja zresztą też.  Kolejny przepis na naleśniki, tym razem syryjskie naleśniki nadziewane twarogiem. Przepis bardzo prosty, a same naleśniki wyglądają jak pierogi.

Gotowe naleśniki zapiekłam z modem, który rozpuściłam w maśle. Zamiast miodu można użyć klonowego syropu. Akurat mi się skończył ale miodowy sos smakował równie dobrze. Jako dodatek do naleśników proponuję owoce i orzechy.

syryjskie naleśnikiSyryjskie naleśniki nadziewane twarogiem

Składniki:

Ciasto na naleśniki

około 20 naleśników

300 g mąki

1 łyżeczka sody oczyszczonej

½ łyżeczki proszku do pieczenia

1  łyżeczka soli

1 jajko

1 łyżeczka waniliowej pasty

550 ml mleka

olej do smażenia

2 łyżki masła

5 łyżek miodu

Nadzienie

250 g twarogu

2 łyżki cukru

Dodatkowo

owoce, u mnie maliny i czerwona borówka

grubo posiekane orzechy, u mnie pekan

naleśniki z twarogiem przepisPodane składniki na ciasto naleśnikowe zmiksuj lekko. Wymieszaj twaróg z cukrem. Smaż    małe okrągłe naleśniki, u mnie o średnicy około 15 cm. Nie przewracaj naleśników, ale smaż aż wierzch się zetnie. Wtedy ułóż łyżkę twarogu i złóż naleśnik na kształt księżyca. Tak przyrządzone naleśniki lekko zrumień.

Na patelni zrumień masło, dodaj miód i orzechy. Smaż na małym ogniu aż sos zacznie gęstnieć. Polej sosem naleśniki, a na wierzchu ułóż owoce. Naleśniki można również smażyć w miodowym sosie. Trzeba tylko uważać aby sos sie nie przypalił.

 

14 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *