Szafranowa brioszka czyli zapachniało świętami

Dzisiaj upiekłam szafranową brioszkę i mówię Wam poczułam święta! Jak co roku zawsze w okolicy świąt pojawiają się u mnie szafranowe wypieki. Szafranowa brioszka jest jednym z nich. Uwielbiam szafran! Stosuję go nie tylko do wypieków ale i gotowania. To wspaniała i najdroższa przyprawa na świecie. Dostaję szafran od rodziny z Iranu w postaci całych pręcików. Część szafranu zgniatam z odrobiną cukru w moździerzu resztę przechowuję w szczelnie zamkniętym metalowym pudełku. Ze zmielonego szafranu robię esencję na bazie wódki. Resztę używam w miarę potrzeby.

Szafranowa brioszka jest bardzo puszysta i niezwykle smaczna. Chociaż ograniczam się w jedzeniu pszennych wypieków to jednak szafranowa brioszka ma nade mną niebywałą moc. Zawsze mam wytłumaczenie, że przecież muszę spróbować wypieku za nim go opublikuję na blogu… Szafranowa brioszka gości u nas na śniadanie w Wigilię. W Szwecji jest to wolny dzień od pracy. Za nim przystąpimy do wigilijnej kolacji jemy szafranowe brioszki lub szafranowe bułeczki.  Szafranowa brioszka z masłem to luksus, który musi wystarczyć do kolacji!

szafranowa brioszka

brioszka szafranowa

brioche przepis

Szafranowa brioszka

Składniki:

na podłużną foremkę o pojemności 1 ½ l

8 g świeżych drożdży

60 ml mleka

3 jajka

2 łyżki cukru

szczypta zmielonego szafranu, na czubek noża

300 g pszennej mąki

100 g masła, miękkiego

Do posmarowania

1 jajko

1 łyżka mleka

przepis brioszka_1

Pokrusz drożdże i rozpuść w mleku. Rozpuść szafran w łyżce ciepłej wody i wlej do drożdży. Dodaj cukier, jajka i sól i krótko zmiksuj. Dodaj mąkę i zagnieć ciasto. Ja użyłam miksera z hakiem. Miksuj przez 3 minuty, następnie dodawaj po kawałku miękkie masło. Miksuj conajmniej 10 minut. Ciasto będzie dosyć klejące ale takie ma być. Przygotuj miskę o pojemności 1 l i posmaruj tłuszczem. Przełóż ciasto do miski, przykryj szczelnie folią i wstaw do lodówki na noc do wyrośnięcia. Na drugi dzień przygotuj foremkę do pieczenia, posmaruj tłuszczem lub wyłóż papierem do pieczenia. Wyjmij wyrośnięte ciasto i uformuj 10 kulek. Ułóż kulki ciasta w foremce w dwóch rzędach. Przykryj foremkę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na conajmniej 2 godziny. Ciasto powinno podwoić objętość. Nastaw piekarnik na 175ºC. Wyrośniętą brioszkę posmaruj jajkiem rozmąconym z mlekiem. Wstaw do piekarnika i piecz przez 30 minut na złoty kolor. Upieczoną brioszkę wyjmij z foremki i ostudź na metalowej kratce.

 

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

18 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *