Szafranowe biscotti z migadalami

Doczekalismy sie wreszcie sniegu w Göteborgu i chyba zostanie na jakis czas, bo ma byc ponizej zera przez najblizsze dni. Dzisiaj rano bylo -7 stopni i kurzylo niemozliwie. Szczescie, ze zmienilismy opony w zeszlym tygodniu…

A co slychac w mojej kuchni? Otoz powoli planuje swiateczne menu. Nie chce przesadzac z gotowaniem i pieczeniem i co roku obiecuje sobie , ze gotuje w normie. Jak myslicie , czy dotrzymuje slowa? Nie, no wlasnie… ale wzielam sie na sposob, zeby gotowac i piec mniejsze porcje, a bardziej roznorodnie. Tak wlasnie jest z dzisiejszym swiatecznym wypiekiem, szafranowe biscotti z migadalami, ktore zrobilam z polowy porcji ale dla was przedstawiam przepis w oryginalnej postaci.

Dostalam kiedys torebke szafranowych biscotti w prezencie od znajomych i od razu je polubilam. Takie male swiateczne ciasteczka szafranowe mozna przechowywac w blaszanym pudelku nawet do miesiaca. Kiedys zapomnialam o nich  calkiem, a ze robilam tiramisu, wiec je wykorzystalam do tego wspanialego deseru.

Oryginalny przepis pochodzi z blogu Leili Lindholm, ktorej kulinarne projekty uwielbiam.

Szafranowe biscotti z migdalami

Składniki:

na 40 sztuk

  • 100 g masła
  • 1 g szafranu
  • 2 ekologiczne jaja
  • 2 dl cukru
  • 5 dl mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 dl całych migdałów

Wykonanie:

  • Roztop masło z szafranem, ostudz lekko, wlej do miski i wymieszaj z jajkami. Dodaj  suche składniki całe migdały uprazone ze skorka i zagniec ciasto. Ukształtuj 2 rulony i splaszcz je reka. Uloz je na blaszy wylozonej pergaminem.
  • Piecz w piekarniku najpierw na 160ºC (termoobieg) przez 25 minut po czym  wyjmij z piekarnika i pokroj na skosne ciasteczka o szerokosci 2 cm i piecz, a wlasciwie susz jeszcze przez 10 minut ale zmniejsz temperature do 100ºC.

 

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *