Szafranowe bułeczki lussekatter

szfranowe wypieki

Szafranowe bułeczki lussekatter (lussebullar) to jedne z najbardziej ulubionych i rozpowszechnionych swiatecznych wypiekow w Szwecji. 13 grudnia przypada Dzien Swietej Lucji (Lucia Dagen) i wlasnie wtedy nastepuje inauguracja tego wypieku.

Lubie piec szafranowe bułeczki w wigilie. Jemy je wtedy na sniadanie, ja z moim ulubionym kubkiem kawy, a reszta domownikow z mlekiem.

No i ten szafran…tak cudownie pachnie!

Lussekatter to slodkie buleczki, ale nie przesadnie. Sa bardzo puszyste i po prostu rozplywaja sie w ustach.

Przepis na szafranowe bułeczki lussekatter

Składniki:

na 24 sztuk

  • 75 g stopionego masła
  • 25 g drożdży, swiezych
  • 2 ½ dl mleka
  • 1 żołtko
  • 0,5 g szafranu
  • 1 dl cukru
  • około 7-8 dl mąki
  • 1 jajko do posmarowania
  • rodzynki

Wykonanie:

  • Roztop masło i dodaj cukier, szafran oraz mleko. Wlej mieszanke do miski ( uzywam asystenta kuchennego), dodaj drożdże i z czescia maki zrob zaczyn. Zostaw na 15 minut w cieplym miejscu pod przykryciem.
  • Dodać sól, jajka i mąkę i zarob gładkie ciasto. Powinna być miękkie, ale odchodzic od scianek naczynia. Zostaw ciasto do wyrośnięcia na około 30 minut.
  • Wyloz ciasto na posypaną mąką blacie i podziel na mniejsze kawałki. Rozwałkuj kazdy kawalek ruloniki i uformuj duze S. Wciśnij rodzynki. Zostaw do ponownego wyrośnięcia na 20 minut.
  • Posmaruj buleczki roztrzepanym jajkiem i piecz w piekarniku rozgrzanym do 225 ° C (termoobieg), około 8-10 minut.

szfranowe wypieki

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *