Szafranowe bułeczki z rumem

Dzisiaj pierwszy adwent. Właśnie zapaliliśmy pierwszą świeczkę i popijamy kawkę, do której upiekłam szafranowe bułeczki z rumem. Szafran, rum, rodzynki i prażone migdały… tak, już świątecznie!

Szafranowe bułeczki to nieodzowny wypiek świąt Bożego Narodzenia w Szwecji. Na szwedzkich blogach roi się od przeróżnych szafranowych wypieków, ale bułeczki czy szafranowe wieńce zdecydowanie dominują.

szafranowe bułeczki z rumem

Przepis na szafranowe bułeczki z rumem

Składniki:

na 30  szafranowych bułeczek

  • 50 g drożdży, świeże
  • 100 g masła,
  • 550 ml mleka
  • 1 g szafranu, zmielonego
  • 200 g twarogu, z wiaderka
  • 150 ml cukru
  • szczypta soli
  • 1 kg mąki pszennej, 2 łyżki odsyp do podsypania

Nadzienie

  • 250 ml uprażonych migdałów
  • 250 ml rodzynek
  • 150 g masła, miękkiego
  • 300 ml cukru
  • 50 ml rumu

Dodatkowo do posmarowania

  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka

Wykonanie:

  • Rozpuścić masło z szafranem. Dodaj mleko i cukier. Gdy mieszanka osiągnie temperaturę 37ºC rozpuść w niej pokruszone drożdże.
  • Umieścić w misce mąkę, a następnie mokre składniki. Wyrabiaj elastyczne ciasta przez 5 minut, następnie dodaj sól. Wyrabiaj ciasto jeszcze przez 10 minut, przykryj ściereczką lub folią i pozostaw do wyrośnięcia na 40 minut w ciepłym miejscu.
  • Pokrój migdały w plasterki, a rodzynki zalej rumem na 15 minut. Utrzyj masło z cukrem, dodaj migdały i rodzynki.
  • Wyjmij ciasto na posypaną mąką stolnicę i rozwałkuj w prostokąt. Na połowę  ciasta wyłóż nadzienie, a następnie przykryj drugą połowę. Zroluj, a następnie rozwałkuj w prostokąt.
  • Pokrój ciasto w paski o grubości 2 cm i uformuj plecioną bułeczkę. Ułóż szafranowe bułeczki w papierowych papilotkach i pozostaw do wyorśnięcia na 20 minut. Posmaruj rozmąconym w mleku jajkiem i piecz na 225 °C (termoobieg) przez 12 minut.

szafranowe wypiekiprzepisy z szafranem

10 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *