Szafranowy pilaf z kurczakiem, brukselka, figami i granatem

Ryz zabarwiony szafranem to prawdziwy luksus w azjatyckiej kuchni. Perskie potrawy, ktore tu prezentuje podaje prawie zawsze z szafranowym ryzem.

Dzisiaj kolejna potrawa z dodatkiem szafranu, pilaf. Pilaf to bardzo popularne danie z bliskiego wschodu, ktore przygotowuje sie glownie z obiadowych resztek.To danie jest tak przyciagajaco smaczne, ze trudno je nazwac potrawa z resztek.

Jak pisalam wczesniej z resztek obiadowych mozna ugotowac cuda! Szafranowy pilaf z kurczakiem, suszonymi figami i granatem to jedno z takich kulinarnych cudow. Oto przepis:

Szafranowy pilaf z kurczakiem, brukselka,  figami i granatem

Składniki:

5 porcji

  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • 20 nitek szafranu
  • 3 szalotki pokrojone w kostkę
  • 4 ziarenka  ziela angielskie, zgnieciony w mozdzierzu
  • kawalek cynamonu
  • 2 ząbki czosnku, przecisnięte przez praskę
  • 250 g ryżu basmati
  • ½ l buljonu z drobiu
  • 100 g suszonych fig
  • 1 owoc granatu
  • 300 g resztek smazonego lub grillowanego kurczaka
  • 100 g smazonej brukselki

Wykonanie:

  • Obierz i posiekaj szalotki. Obierz i przecisnij przez praske czosnek. Podsmaz na masle i oleju wraz z nitkami szafranu. 
  • Dodaj oplukany ryz i smaz przez 5 minut caly czas mieszajac. Nastepnie dodaj reszte przypraw i podlej buljonem. Zagotuj, po czym zmniejsz ogien i gotuj ryz pod przykryciem przez okolo 10-15 minut, az wciagnie caly buljon. 
  • Ugotuj brukselke, odcedz i zrumien lekko na masle.
  • Ugotowany ryz musi troche odparowac. Jak juz odparuje wmieszaj ostroznie brukselke, kurczaka pokrojonego na male kawalki i cienko pokrojone figi. Jezeli figi sa za bardzo ususzone zalej je gotowana woda na kilka minut. beda o wiele soczyste.
  • Na koncu dodaj ziarenka granatu i swieza kolendre.

Przepis ten dodaje do akcji „Szafranowa kulinaria” oraz „Sezon na brukselke”

 

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *