Szafranowy wieniec drożdżowy

Dzisiaj pierwsza niedziela adwentowa i poczatek bozonarodzeniowego swietowania. Swieta Bozego Narodzenia sa bardzo mi bliskie, zreszta jak kazdemu kto je obchodzi. Bardzo lubie charakter tych swiat w Szwecji, bo tu swieta zaczynaja sie juz z pierwszym dniem adwentu. Znajomi  zapraszaja sie na tzw. julbord czyli swiateczne stoly. Potrawy adwentowe sa bardzo proste , ale typowe dla tego okresu. Oczywiscie przyprawy jak kardamon, cynamon, szafran, ziele angielskie czy imbir, orzechy czy suszone owoce dodaja smaku wypiekom i daniom swiatecznym.

Nieodzownym napojem w okresie Bozego Narodzenia w Szwecji jest glögg. Przepis na glögg  ukaze sie wkrotce.

Dzisiaj chce wam zaproponowac ciasto drozdzowe z szafranem i marcepanem. Ciasto to, ktore piecze sie w ksztalcie wienca jest popularnym szafranowym wypiekiem w Szwecji. Ten drozdzowy wieniec mozna rowniez przyprawic grubo zmielonym kardamonem zamiast szafranu.

Przepis na szafranowy wieniec drożdżowy

Skladniki:

Ciasto drożdżowe

  • 25 g swiezych drozdzy
  • 2 ½ dl mleka
  • ½ dl cukru
  • okolo 8 dl maki
  • 100 g masla
  • 0,25 g szafranu
  • 1 zoltko
  • szczypta soli
  • jajko do posmarowania

Nadzienie marcepanowe

  • 200 g marcepanu
  • 1 bialko
  • garsc rodzynek
  • perlowy cukier i platki migdalow do posypania

Wykonanie:

  • Rozpusc drozdze i szafran w lekko  podgrzanym mleku. Dodaj cukier, zoltko i stopniowo make. Zagniec ciasto.
  • Nastepnie dodaj miekkie maslo. Ciasto bedzie bardzo puszyste, miekkie, ze nie trzeba podsypywac maka. Zostaw ciasto do wyrosniecia na 30 minut.
  • W miedzyczasie polacz w jednolita mase marcepan i bialko.
  • Rozwalkuj ciasto drozdzowe w prostokat. Posmaruj masa marcepanowa i posyp rodzynkami. Zwin w rulon i uformuj wieniec. Posmaruj rozmaconym jajkiem, posyp platkami migdalow i perlowym cukrem.
  • Piecz wieniec drozdzowy na 180º (termoobieg) przez 30 minut. jesli ciasto zacznie sie szybko rumienic zmniejsz temperature.

8 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *