Szarlotka orzechowa z pianką

Jabłka to zdecydowanie mój ulubiony owoc. Często ich używam w moich wypiekach. Szarlotka orzechowa z pianką to kolejne jabłkowe szaleństwo, które upiekłam na majówkę.

szarlotka orzechowa z pianka

Szarlotka jest bardzo krucha i soczysta. Taką właśnie lubię,  z mnóstwem jabłek pachnących cynamonem i cytryną. Pyszne kruche ciasto, które przypadnie wszystkim do smaku…wszystkim którzy lubią jabłka!

szarlotka orzechowa

Szarlotka orzechowa z pianką

Składniki:

Ciasto kruche z orzechami

  • 2oo ml zmielonych orzechów laskowych
  • 400 ml mąki pszennej
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki startej gałki muszkatałowej
  • 50 ml cukru
  • 3 żółtka
  • 150 g masła, zimnego
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Nadzienie

  • 1,2 kg kwaśnych jabłek
  • sok z pół cytryny
  • 20 g masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 50 ml brązowego cukru
  • ½ łyżki ziemniaczanej mąki

Beza

  • 3 białka
  • 100 g cukru

Wykonanie:

  • Podane składniki na kruche ciasto połącz delikatnie, uformuj kulę i owiń w folię spożywczą. Włóż do lodówki na pół godziny.
  • Jabłka obierz ze skórki, pokrój w talarki i skrop sokiem z cytryny.
  • Roztop masło, dodaj brązowy cukier, cynamon i jabłka, a na końcu oprósz wszystko mąką ziemniaczaną. Jabłka mają być miękkie ale wciąż zachować formę.
  • Ubij pianę powoli dodając cukier.
  • Foremkę o wielkości 18 cm x 25 cm wyłóż pergaminem. Połowę kruchego ciasta pokrusz na dno i lekko dociśnij. Wyłóż jabłka, a następnie pianę. Pokrusz równomiernie resztę ciasta na pianę.
  • Piecz ciasto na 160º (termoobieg) przez 30 minut.
  • Ciasto smakuje najlepiej jak jest już przestudzone i kroi się również lepiej. Ciasto można posypać cukrem pudrem.

przepis na kruche ciasto z jablkami

krucha krajanka z jablkami

10 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *