Szarlotka ze śmietaną

No i ostatni dzień września. U nas jak zwykle zakończyliśmy miesiąc ulewnym deszczem, ale po deszczu będą grzyby. Czy będzie padać czy nie to i tak w weekend wybieram się na grzyby.

W zeszłym tygodniu byliśmy u znajomych na kolacji. Przygotowałam ciasto, które wzięłam w prezencie, szarlotkę z jabłkowym musem, na orzechowym spodzie, pod grubą czapą bitej śmietany. Uwielbiam jabłecznik, bo bardzo lubię jabłka. A jak już robię to ciasto z jabłkami to och nie żałuję. Moja szarlotka zawsze zawiera dużo jabłek. Do tej szarlotki przygotowałam jabłkowy mus, a więc jabłka lekko podgotowałam. Doprawiłam je cynamonem ale oczywiście można go pominąć. Pyszna szarlotka, polecam!szarlotka z bitą śmietaną

Szarlotka na orzechowym spodzie

Składniki:

Prostokątna forma 18 cm x 25 cm

Spód do ciasta

100 g zmielonych orzechów laskowych

2 jajka

90 g cukru

1 łyżka mąki

½ łyżeczki proszku do pieczenia

Mus jabłkowy

1,2 kg jabłek

6 łyżek cukru lub wedle smaku

1 łyżeczka cynamonu

7 listków żelatyny

1 łyżeczka soku z cytryny

Dodatkowo

300 ml śmietanki, 36%

2 łyżki cukru pudra

½ łyżeczki waniliowej pasty lub ekstraktu

jabłecznikNastaw piekarnik na 175ºC na termoobieg (bez termoobiegu około 15 stopni więcej)Upraż laskowe orzechy i zmiel. Ubij białka na puszysto. Pod koniec ubijania dodaj po łyżce cukru, a następnie po jednym żółtku. Wymieszaj mąkę z orzechami i dodaj do jajecznej masy, mieszając łyżką. Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz spód przez 20 minut. Wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź. Oderwij ciasto od papieru. Tą samą foremkę wyłóż folią tak żeby wystawała za brzegi. Na dnie ułóż spód.

Namocz żelatynę w zimnej wodzie. Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Dodaj cukier, sok z cytryny i cynamon. Gotuj mus przez około 10 minut. Jabłka powinny się lekko rozlatywać. Odciśnij żelatynę jeśli używasz listów. 2 listki żelatyny to 1 łyżeczka żelatyny w proszku. Żelatynę w proszku namocz w wodzie, a następnie podgrzej do całkowitego rozpuszczenia. Dodaj żelatynę do gorącego musu i wymieszaj. Ostudź mus, a jak zacznie się ścinać wyłóż go na spód ciasta. Wygładź powierzchnię ciasta i wstaw do lodówki na 2 godziny. Ubij śmietanę z wanilią i cukrem pudrem. Wyłóż na ciasto i posyp resztą wanilii. Pokrój ciasto w kostkę. Przechowuj w lodówce.

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *