Szarpane lasagne z kurczakiem, boczkiem i jarmużem

Niedziela to praktycznie jedyny dzień w tygodniu, kiedy możemy wszyscy zjeść obiad przy wspólnym stole. Staram się zawsze zrobić obiad, który wymaga trochę większego nakładu pracy. Dzisiaj jednak poszłam na łatwiznę i zamiast tradycyjnego lasagne równo przełożonego beszamelem przyrządziła, szarpane lasagne. Co to takie szarpane lasagne? Po prostu połamane lasagne ugotowałam, a potem przełożyłam pomidorowym sosem, kurczakiem, boczkiem i jarmużem. Tak, tak szarpane lasagne było również bez beszamelu. Za to poszczególne warstwy przełożyłam obficie mozzarellą. Jak Wam się podoba moje szarpane lasagne? prawda, że na talerzu zbytnio nie różni się od tego tradycyjnego!

szarpane lasagne

Szarpane lasagne to danie z resztek obiadowych. Zawsze podkreślam, że z resztek można wyczarować pyszne przepisy. Tak więc znalazły się tu resztki ugotowanego kurczaka i smażonego jarmużu. Znalazłam w lodówce jeszcze paczkę boczku- boczek i kurczak to świetne kombi…Okazało się, że nawet miałam kolorowe resztki lasagne, szpinakowe i pszenne. Obiad jak się patrzy nawet go zdążyłam sfotografować przy stole.

przepis na szarpane lasagne

Bardzo lubię włoskie sosy do makaronu. Włosi mieszają pomidorowy sos z ricotta. Ja też tak często robię ale akurat skończyła mi się ricotta, więc zastąpiłam kozim twarogiem. Sos wyszedł bardzo smaczny.

lasagne bez beszamelu

Szarpane lasagne

Składniki:

na 4-5 porcji

350 g gotowanego kurczaka bez kości

150 g wędzonego boczku w plastrach

200 g mozzarella

100 g  jarmużu

10 lasagne, u mnie szpinakowe i pszenne

Sos pomidorowy

2 puszki pokrojonych pomidorów

1 duża cebula

4 ząbki czosnku

10 liści bazylii

3 łyżki oliwy

150 g koziego twarogu lub ricotta

2 łyżeczki suszonego oregano

sól i pieprz do smaku

Do podania

sałatka ze świeżych warzyw, pomidor, sałata,papryka,oliwki

starty parmezan

lasagne_przepis

Zacznij gotować lasagne od sosu. Pokrój cebulę i czosnek w kostkę. Wlej oliwę na patelnię (u mnie patelnia żeliwna Staub). Zeszklij cebulę, po czym dodaj czosnek. Smaż przez minutę. Wlej pomidory z puszki, dodaj pokrojone liście bazylii i oregano. Następnie dodaj pokruszony kozi twaróg. Zagotuj mieszając sos do rozpuszczenia sera. Dopraw solą i pieprzem i gotuj sos przez 5 minut. Zagotuj wodę na makaron, lekko posól. Połam suche lasagne i wrzuć na wrzątek. Gotuj przez 8 minut po czym odcedź.

przepis_lasagne

Lasagne zapiekłam na żeliwnej patelni. Na dno patelni lub żaroodpornego naczynia wlej sos, tak aby zakrył dno. Ułóż poszarpane lasagne, połowę mięsa z kurczaka, boczku i jarmużu. Posyp mozzarellą i polej sosem. Ułóż kolejną warstwę lasagne, kurczaka, boczek i jarmuż. Polej resztą sosu i posyp mozzarellą.  Wstaw lasagne do nagrzanego na 200ºC piekarnika i piecz przez 25 minut. Przygotuj sałatkę z sałaty, pomidorów, papryki i oliwek. Wymieszaj oliwę z sokiem z cytryny i solą. Skrop sałatkę. Podaj lasagne z sałatką posypane utartym parmezanem.

 

SparaSpara

10 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *