Szaszłyki z kurczaka

Szaszłyki z kurczaka z warzywami są pyszne. Lato to sezon na grilla, a ja baaaardzo lubię soczyste szaszłyki z kurczaka. Mięso z grilla smakuje po prostu niebiańsko! Szaszłyki robię często, bo jest to praktyczne danie na patyku. Można je jeść na stojąco, siedząco czy bez talerza. Ot, mięso na patyku!

szaszłyki

Szaszłyki z kurczaka

Składniki:

16 szaszłyków

800 g filetów z kurczaka, u mnie odfiletowane udka

1 cukinia, około 400 g

2 żółte papryki

250 g koktajlowych pomidorów

2 łyżki oliwy

sól  i pieprz do smaku

świeże gałązki rozmarynu

Marynata do kurczaka

3 łyżki ketchupu

2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

3 łyżki oliwy

1 cebula

garść dowolnych ziół

sól i pieprz do smaku

szaszłyki z kurczaka Pokrój mięso na w miarę równe kawałki. Wymieszaj składniki na marynatę, dodaj mięso, wymieszaj i marynuj przez godzinę lub pozostaw na noc w lodówce. Pokrój paprykę i cukinię w dosyć dużą kostkę. Wymieszaj z oliwą, pomidorami i przyprawami. Jeśli używasz drewnianych patyków do grilla namocz je w wodzie przed użyciem. Nadziej mięso na przemian z warzywami i grilluj przez około 10 minut odwracając na drugą stronę. Podczas grillowania wrzuć gałązki rozmarynu na rozrzażony węgiel. Szaszłyki będą jeszcze bardziej aromayczne.

na grilla

Kochani! Kolejny przepis miesiąca za nami, W czerwcu proponuję temat przepisy na lato. Niewątpliwie mięso z grilla to przepis na lato! Przepisy na lato to szybkie i proste dania. Gotowanie latem cieszy i łączy! Zapraszam! Dołączajcie przepisy lub aktualne linki z przepisami w komentarzach do tego wpisu.

 

 

16 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *