Szaszłyki wieprzowe z warzywami

Wieprzowina świetnie nadaje się na szaszłyki, szczególnie karkówka, szynka i łopatka. Szaszłyki wieprzowe z duża ilością warzyw to ulubione specjały z  grilla. Podczas sezonu na grilla nie może zabraknąć klasycznych szaszłyków z karkówki, boczku i warzyw. Biesiady na powietrzu, zapach grillowanego mięsa, dym z palonego drzewa…nie mogę doczekać się lata!

szaszlyki wieprzowe

Szaszłyki wieprzowe z warzywami to przepis na fantastyczne szaszłyki dla całej twojej rodziny. U nas taki obiad to uczta dla wszystkich! Czy jest ktoś taki co nie lubi szaszłyków? Chyba nie….To prawdziwa uczta dla mięsożerców! Lubię mięso i przyznam, że lubię też i warzywa, więc takie kombo na grilla najbardziej mi odpowiada.

szaszłyki z grilla

Szaszłyki wieprzowe

Składniki:

na 16 szaszłyków

1 kg karkówki

450 g wędzonego boczku

2 łyżeczki soli

2 łyżki natki pietruszki

4 ząbki czosnku

1 łyżeczka czarnego pieprzu

1 łyżeczka kajeńskiego pieprzu

4 łyżki oliwy

1 łyżeczka słodkiej papryki

1 łyżeczka suszonego rozmarynu

Marynowane warzywa

1 cukinia

1 czerwona papryka

1 bakłażan

2 cebule

2 łyżeczki prowansalskich ziół, suszonych

2 łyżeczki soli

3 łyżki oliwy

szaszłyki wieprzowe przepis

Pokrój mięso na szaszłykowe, równe kawałki (ok. 4 cm średnicy i grubości ok. 1,5 cm) i wrzuć do miski. Dodaj sól, wszystkie przyprawy i zioła oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Wymieszaj, przykryj szczelnie i wstaw do lodówki na noc. Pokrój cukinię i bakłażan na plasterki 1 cm grubości. Posól i umieść na durszlaku przez 30 minut. Odciśnij warzywa z wody i przełóż do miski. Cebulę pokrój w ósemki, a paprykę na małe kawałki. Dodaj do reszty warzyw z solą, oliwą i przyprawami. Odstaw na 2 godziny lub wstaw na noc do lodówki. Pokrój boczek na kawałki, chudy boczek podobnie jak mięso, a tłuściejszy na cienki plasterki. Na drugi dzień rozgrzej grill,namocz bambusowe patyczki w wodzie. Nabij kolejno, boczek, cebula, mięso, warzywa itd. na przemian, lekko dociskając. Grilluj na otwartym grillu po 3 minuty z każdej strony, cały czas odwracając. Podawaj szaszłyki z ryżem, pieczonymi ziemniakami lub chlebkiem naan.

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *