Szaszłyki z karkówki, boczku i cebuli

Lubię przyrządzać mieszane szaszłyki jak te z karkówki, boczku i cebuli. Oczywiście mięso marynuję przez noc, bo wtedy jest po prostu idealne w smaku po ugrillowaniu.

świetnym dodatkiem do grillowanego mięsa są różnorodne warzywa, również grillowane. Grill to zawsze wielka uczta domowa, gdzie mięso, a zwłaszcza karkówka z grilla to główne danie, ale ja lubię  zagryść taką sztukę mięsa chlebkiem z domowego wypieku, np. focaccia z rozmarynem.

Przepis na szaszłyki z karkówki, boczku i cebuli

Składniki:

12 szaszłyków

  • 1 kg karkówki bez kosci
  • 300 g boczku wędzonego
  • 3 małe cebule
  • 2  ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka dowolnej przyprawy grillowej
  • 3 łyżki świeżego tymianku, posiekanego
  • 1 łyżka świeżego rozmarynu, posiekanego
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta pieprzu kajenskiego

Wykonanie:

  • Oczyść mięso ze zbędnego tłuszczu i ścięgien, podzielone na mniejsze kawałki.
  • Zrób marynatę i wymieszaj z mięsem. Marynuj karkówkę conajmniej 4 godziny ale najlepiej przez noc.
  • Nadziewaj karkówkę , boczek i cebulę na przemian na namoczone patyczki.
  • Grilluj szaszłyki na grillu, około 15 minut,  ze wszystkich stron.


Grill 2012

4 komentarze

Odpowiedz na „mopswkuchniAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *