Szpinak króluje w mojej kuchni!

Ostatnio bardzo dużo szpinaku w mojej kuchni ale przecież to samo zdrowie!  Niedawno zrobiłam dużą porcję szpinakowego pesto z czosnkiem i orzechami włoskimi, które między innymi użyłam w szpinakowym spaghetti.
Pomyślałam, ze upiekę bułeczki nadziewane  fetą i pesto. Szpinakowe bułki upiekłam w wieniec na wzór polskich buchtów, tak, że można było sobie odrywać, puszyste kawałki nadziewanych, bułeczek.
Lubię robić takie smakowe chlebki. W sam raz do zupy czy sosu.

Przepis na bułeczki nadziewane szpinakowym pesto i fetą (14 sztuk)

Składniki:

  • 7 dl mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 3 dl letniej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Nadzienie:

  • 1 ½ dl szpinakowego pesto
  • 80 g fety sera

Wykonanie:

  • Rozpuść drożdże w letniej wodzie. Wlej oliwę, miód i sól.
  • Dodaj mąkę i wyrabiaj elastyczne ciasto około 15 minut.
  • Zostaw ciasto do wyrośnięcia na 30 minut.
  • Wyłóż ciasto na blachę i rozciągnij na kształt prostokąta. Rozprowadz równomiernie szpinakowe pesto i pokruszony ser feta, zwiń ciasto w rulon jak szwedzkie cynamonowe bułeczki .
  • Podziel ciasto  na krążki grubosci 3 cm i umieść na blaszy wyłożonej pergaminem na kształt wieńca. Zostaw przerwy dwucentymetrowe przerwy między bułkami, żeby mogły ładnie wyrosnąć.
  • Posmaruj bułki rozmąconym jajkiem i ponownie zostaw do wyrosnięcia na 30 minut.
  • Piecz bułki  przez pierwsze 10 minut w temperaturze 250 º C (termoobieg), a następnie piec 10 minut w temperaturze 180 º C.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *