Szpinakowe crepes z kurczakiem

Szpinak i kurczak często występuje w moich przepisach. Nadziewane naleśniki z kurczakiem i szpinakiem prezentowałam tu niedawno. Dzisiaj dla urozmaicenia usmażyłam szpinakowe crepes, które nafaszerowałam pyszną sałatką z kurczaka.

szpinakowe crepes

Pewnie jak ja zastanawialiście się kiedyś jaka jest różnica między naleśnikami a crepes. Według mnie minimalna. Naleśniki na ogół podaje się zwijane i są trochę większe. Crepes    smaży się na mniejszej patelni i na ogół podaje się składane z dowolnie wybranym nadzieniem na słodko lub na słono. Z naleśników, które są o wiele większe można przyrządzić krokiety , czyli panierowane naleśniki

szpinakowe crepes

Przepis na szpinakowe crepes

Składniki:

na 12 crepes

Ciasto naleśnikowe

  • 3 jajka
  • 150 g mąki
  • 600 ml
  • 150 g szpinaku, rozmrożony, odciśnięty i drobno pokrojony
  • sól do smaku
  • olej do smażenia

przepis na szpinakowe crepes

Zmiksuj składniki na ciasto naleśnikowe. Smaż cienkie naleśniki na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Ciasto może wydawać się rzadkie, ale takie ma być.

crepes z kurczakiemNadzienie z kurczaka

  • mięso z jednego kurczaka, smażony lub grillowany, około 400 g
  • 3 dymki
  • 3 ząbki czosnku
  • bakłażan
  • 1 łyżka oleju
  • 300 ml cremé fraiche
  • 100 ml słodkiej śmietany
  • 1 doniczka bazylii
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka płatków chili

szpinakowe crepes na słono

Pokrój bakłażana w kostkę, posyp solą i odstaw na 30 minut. Pokrój dymkę i czosnek i zeszklij na oleju. Dodaj odciśnięty z wody  bałażan i smaż aż bakłażan lekko się zrumieni. Dodaj creme fraiche, przyprawy i bazylię. Mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Porozrywaj kurczaka na małe kawałki i dodaj do warzyw. Wymieszaj. Ułóż nadzienie  i złóż crepes w rożek.

 

7 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *