Szpinakowe kopytka z klopsikami w sosie pomidorowym

Dzisiaj zrobiłam kopytka. Moje kopytka trochę się różnią od tradycyjnych, bo ugotowałam je ze świeżym szpinakiem.


To danie jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Zazwyczaj robię  kopytka, gdy mi zostają ziemniaki z wczorajszego obiadu. Kopytka mogą być serwowane jako danie główne z smażonym boczkiem lub roztopionym masłem, co ja bardzo , bardzo lubię, ale że mam mięsożerne dzieci w domu, musiałam więc wymyśleć jakiś solidny sosik.
Lubię mieszać składniki z różnych kuchni i dzisiejszy obiad jest tego przykładem, polskie szpinakowe kopytka ze szwedzkimi klopsikami (köttbullar) w sosie pomidorowym, podprawionym francuskim przysmakiem, tapenade.

Przepis na szpinakowe kopytka z klopsikami w sosie pomidorowym

Składniki:
na 5-6 porcji

  • ½ kg gotowanych ziemniaków
  • 50 g świeżego szpinaku
  • sól
  • 200 g mąki
  • 1 jajko

Klopsiki w sosie pomidorowym

  • 500 g mielonego miesa wolowego
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 dl tapenade
  • 1 puszka pomidorów
  • oliva z oliwek tłoczonych
  • 1 słoik passata
  • sól i pieprz

Wykonanie:

  • Ugotowane przeciśnij przez praskę. Posiekaj szpinak grubo i wymieszaj razem z mąką, ziemniakami i jajkiem na mięciutkie ciasto.
  • Jeśli ciasto jest zbyt lepkie dodaj trochę więcej mąki, ale nie za dużo, aby kopytka nie były za twarde po ugotowaniu. Podziel ciasto na 6 części i zroluj. Spłaszcz lekko palcami i pokrój każdy rulon skośnie na kawałki o 2 cm szerokości.
  • Gotuj szpinakowe kopytka w lekko osolonej wodzie, aż kopytka zaczną wypływać na powierzchnie wody. Wybierz kopytka z wody łyżką cedzakową.
  • Obierz i drobno posiekaj cebule.
  • Połącz cebulę z mięsem, jajkiem i dopraw solą i pieprzem. Formuj małe okrągłe klopsiki.
  • Resztę cebuly podsmaż na złoty kolor w  głębokiej patelni.
  • Dodaj pomidory, tapenade i czosnek. Zagotuj sos.
  • Możesz dodać trochę wody, jeśli wydaje ci  się, że sos jest zbyt gęsty. 
  • Dodaj klopsiki do sosu i gotuj całość okolo 30 minut.
  • Podawaj sos z ciepłymi szpinakowymi kopytkami

2 komentarze

  • Zawsze próbowałam namówić moją mamę na takie odmienne kopytka, inne niż te zwykłe.
    Ona zawsze się tłumaczy ,że nie ma czasu na zabawę.. a tu wcale nie trzeba nic więcej robić jak pokroić szpinak i wrzucić do ciasta i gotowe;]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *