Szpinakowe krokiety z kurczakiem

Szpinakowe krokiety z kurczakiem…jak widzicie nie przesadziłam, że obiad z kurczakiem należy do najczęściej przygotowywanych u mnie w domu. Dzisiaj kolejne krokiety z kurczakiem. Postanowiłam wypróbować i zrobić krokiety ze szpinakowych naleśników. Do nadzienia wykorzystałam ugotowany kurczak, a zamiast tradycyjnej panierki z tartej bułki użyłam zmielonych migdałów.

krokiety na obiad

 Szpinakowe krokiety z kurczakiem

Składniki:

na 16 krokietów

Szpinakowe naleśniki

100 g świeżego, drobno pokrojonego szpinaku

4 jajka

½ l mleka

200 g mąki

2 łyżki oleju

1 łyżeczka soli

szpinakowe krokiety z kurczakiemWrzuć szpinak do blendera i wlej połowę mleka. Zmiksuj pożądnie, dodaj resztę mleka, sól i jeszcze raz zmiksuj. Przelej zawartość do głębokiej miski. Dodaj mąkę i zmiksuj masę tym razem mikserem. Pod koniec dodaj jajka, olej i delikatnie zmiksuj. Usmaż 16 cienkich naleśników na patelni o średnicy 20 cm.

Nadzienie z kurczaka

300 g obranego z kości i skóry ugotowanego kurczaka

250 g pieczarek

pęczek świeżej kolendry

1 mała cebula

1 czerwona chili

1 łyżka jasnej tajskiej soli

sól i pieprz do smaku

Panierka

5 łyżek zmielonych migdałów lub orzechów

2 jajka, rozmącone

szczypta soli

olej do smażenia

obiad z kurczakiemMięso kurczaka pokrój w kostkę. Przełóż do miseczki. Pokrój cebulę w drobną kostkę i zeszklij na łyżce oleju. Dodaj pokrojoną i oczyszczoną z nasion chili oraz obrane pieczarki z grubsza pokrojone. Podkręć ogień i szybko smaż, tak,że pieczarki pięknie się zrumienią. Dodaj posiekaną kolendrę. Przełóż warzywa do miski z kurczakiem, dopraw solą, pieprzem i soją i wszystko wymieszaj. Nakładaj po czubatej łyżce nadzienia na każdy naleśnik, zwijaj, zamocz w rozmąconym jajku, a następnie obtocz w migdałach. Smaż krokiety na lekko rozgrzanym tłuszczu po obu stronach.

9 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *