Sztormowy poniedziałek i scones z batatami

U mnie dzisiaj sztormowo i w kuchni i na dworze. Wczoraj w wiadomościach o niczym innym nie mówiono, tylko o nadchodzącym sztormie. Pada już i podwiewa zdrowo, a moje dziecko ma dzisiaj egzamin na prawo jazdy…

W kuchni też sztormowo, bo już od siódmej zaczęłam piec chleb, który rosnął nocą. No cóż wcześnie, ale trochę potrwa zanim człowiek przestawi się na nowy czas…

Po chlebie, na który przepis na blogu już wkrótce, upiekłam scones z batatami. Zostało mi puree z batatów jak piekłam muffinki, więc wykorzystałam je do scones. Pyszności! Puszyste, lekko słodkie od batatów w sam raz na śniadanie z sadzonym jajkiem i smażonym boczkiem.

scones z batatami na śniadanie

Przepis na scones z batatami

Składniki:

na 12 scones

  • 125 g puree z batatów
  • 250 g mąki
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soda oczyszczonej
  • ½ łyżeczki soli
  • 90 g masła
  • 125 ml mleka

Dodatki

  • po 1 jajku na każdą kanapkę
  • po plastrze, cienko pokrojonego i usmażonego boczku
  • po plastrze sera tostowego

Wykonanie:

  • Wymieszaj mąkę, sól, proszek do pieczenia i sodę. Pokrój masło w kostki i dodaj do suchych składników. Połącz palcami, do utworzenia kruszonki.
  • Wymieszaj puree z batatów z mlekiem i dodaj kruszonkę. Połącz wszystko lekko. Rozciągnij ciasto na placek o grubości 2 cm i wytnij krążki , u mnie o średnicy 7 cm.
  • Piecz scones w nagrzanym piekarniku na 200ºC (termoobieg) przez 10 minut. Mi się trochę przypiekły , bo trzymałam w piekarniku 15 minut. Więc teraz już wiem, że 10 minut swobodnie wystarczy.

scones na śniadanie

Lubię wypiekać scones, bo robi je się bardzo szybko. Proponuję szafranowe scones, które zawsze robię w okresie świątecznym, a dla smakoszy cynamonu scones z cynamonem.

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *