Szwedzka grochówka z musztardą

Dzisiaj na życzenie jednej z czytelniczek ugotowałam szwedzką grochówkę z musztardą. Niby taka sama jak polska grochowa, a jednak inny smak. No tak musztarda swoje robi. Pyszna grochówka ugotowana na boczku z niewielką ilością warzyw.

W Szwecji można kupić ugotowany groch na gęsto zapieczętowany w folię, który na pierwszy rzut oka wygląda jak gruby serdelek. Ja natomiast skorzystałam z innego wyrobu, a mianowicie ugotowanego grochu, a następnie wysuszonego. Wierzcie mi grochówka była już gotowa po 20 minutach. W normalnym wypadku groch wymaga namoczenia.

szwedzka grochówka z musztardą

Szwedzka grochówka z musztardą

Składniki:

na 5 porcji

  • 300 g łupanego grochu
  • 2 – 2 ½ l wody
  • 400 g surowego boczku
  • 1 duża cebula
  • 1 marchewka
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 liść laurowy, duży
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 5 ziaren czarnego pieprzu
  • 2 – 3 łyżki musztardy
  • sól i pieprz do smaku

Dodatki

  • boczek wędzony
  • świeży chleb

Wykonanie:

  • Obgotuj boczek  z dodatkiem laurowego liścia i ziela angielskiego. Wyjmij boczek. Wsyp groch do wywaru, dodaj startą marchewkę, zrumienioną cebulę, majeranek i tymianek. Gotuj grochówkę, aż groch zacznie się rozpadać.
  • Kiedy grochówka jest już ugotowana dodaj musztardę. Najlepiej pasuje ostra musztarda. Użyj trzepaczki balonówki, aby dokładnie wymieszać musztardę z zupą. Na koniec dopraw grochówkę solą i pieprzem.
  • Podaj grochówkę z podsmażonym, wędzonym boczkiem i pajdą świeżego chleba.

zupa grochówkaKuchnia skandynawska przypomina polską kuchnię, a może kuchnia polska przypomina szwedzką… Czasami to sama już nie wiem, ale jedno jest pewne, grochówka z musztardą to nowość na polskim stole! Mam rację?

 

16 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *