Szwedzka sałatka z buraków i köttbullar kanapka

Mam nadzieję, że jesteście głodni! Mam dla Was dzisiaj dwa przepisy. Pierwszy to szwedzka sałatka z pieczonych buraków, a drugi köttbullar kanapka, do której koniecznie jest potrzebna sałatka z buraków. Obok świątecznych przetworów z kapusty buraczana sałatka ma swoje stałe miejsce w świątecznym menu. Bardzo lubię pieczone buraczki. Są o wiele lepsze niż te gotowane. Piekę je w mundurkach, obieram i jeszcze ciepłe mieszam z octem balsamicznym, który wydobywa z nich wspaniały smak. Tak wlaśnie przyrządzone buraczki kroję drobno i wykorzystuję do szwedzkiej sałatki. Szwedzi lubią proste dania, a ta sałatka zawiera jedynie majonez, buraczki i konfiturę z żurawiny nie licząc przypraw i balsamicznego octu.

szwedzka sałatka

Ostatnio dominuje na blogu szwedzka kuchnia. Lubię mieszać kuchnie świata na moim świątecznym stole. Tak więc obok tradycyjnych polskich potraw jest i szwedzka sałatka oraz klopsiki. A jak zostaną resztki to proponuję Wam drugi przepis köttbullar kanapka. Jest to moja ulubiona szwedzka kanapka. Nie musicie koniecznie jechać do Szwecji aby taką kanapkę przyrządzić. Wystarczy, że maciew domu trochę buraczków i klopsiki czy po prostu małe mielone, no i oczywiście miękki chlebek jak szwedzki chleb z żurawiną. Te kanapki produkowałam jak kiedyś pracowałam w restauracji. Teraz serwuję je przy okazji świątecznych przygotowań.

szwedzka kuchnia przepisy

Szwedzka sałatka z buraków

Składniki:

½ kg buraków

2 łyżki octu balsamicznego, czerwonego

sól do smaku

150 g majonezu

50 g żurawiny

2 łyżki cukru

1 łyżka wody

Nastaw piekarnik na 175ºC i piecz buraki przez godzinę. Upieczone buraki przestudź i obierz ze skórki. Następnie pokrój buraki w kostkę i wymieszaj z octem. Odstaw na dwie godziny. Ugotuj żurawinę z cukrem i wodą. Gotuj przez 5 minut. Dodaj żurawinę do buraczków i wymieszaj. Następnie dodaj majonez i jeszcze raz wymieszaj sałatkę. Sałatka najlepiej smakuje jak trochę przejdzie. Najlepiej zrobić ją na conajmniej dwie godziny przed spożyciem.

Köttbullar kanapka

Składniki:

na 2 kanapki

½ porcji chleba z żurawiną

8 klopsików

kilka liści jarmużu

2 plasterki pomarańczy

200 g sałatki z buraczków

garść winogron

szwedzka kanapka köttbullar

Przekrój chleb na pół na dwa półksiężyce. Obłóż jarmużem lub sałatą. Pokrój klopsiki na plasterki i ułóż je na chlebie. Na wierzchu rozprowadź pożądną porcję sałatki. Udekoruj kanapkę plastrami pomarańczy i winogronami.

 

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

21 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *