Szwedzka zupa z mielonym mięsem

Zapraszam Was dzisiaj na popularne danie szwedzkiej kuchni. Szwedzka zupa z mielonym mięsem, bo o niej mowa to chyba najbardziej ulubiona zupa szwedzkich przedszkolaków. Pierwszy raz usłyszałam o tej zupie właśnie od moich starszych chłopaków, kiedy to chodzi do przedszkola, a przepis dostałam od przedszkolnej kucharki…no bo jeszcze wtedy nie władałam internetem. Od tej pory (jak to się czasy zmineniły) oryginalny przepis przeszedł wiele metamorfoz, myślę, że na plus.

Dzisiaj kolejny, zmodyfikowany wariant zupy, mielona z brukselką, pieczonymi ziemniakami i crème fraîche. Zapraszam na przepis poniżej.

zupa z mielonegoSzwedzka zupa z mielonym mięsem

Składniki:

5 porcji

500 g mielonego mięsa, u mnie 50/50 wołowo wieprzowe

1 cebula

4 ząbki czosnku

po ½ łyżeczce suszonego tymianku, majeranku i oregano

2 marchewki

2 pasternaki

300 g brukselki

2 łodygi naciowego selera

4 łyżki przecieru pomidorowego

½ łyżeczki papryki w proszku

sól do smaku

czarny pieprz, pieprz kajeński wedle smaku

250 g crème fraîche

1 łyżka oliwy

1,2 l wrzątku

Cebulę i czosnek posiekaj na drobno i podsmaż na oliwie. Dodaj pokrojony w krążki seler i pocięte w paski marchewkę i pasternak. Przełóż do garnka , a na tej samej patelni podsmaż mielone z przyprawami, ziołami i przecierem, dobrze rozdrabniając. Przełóż do garnka. Oczyść brukselkę, podziel na pół i dodaj do reszty składników. Zalej wszystko wrzątkiem i gotuj zupę, aż warzywa będą miękkie. Dopraw zupę solą. Podaj zupę z pieczonymi ziemniakami, crème fraîche i chlebem.

Polecam również szwedzką grochówkę i zupę z topinamburem.

12 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *