Szwedzki chleb chrupki knäckebröd

Co kraj to obyczaj. Wypiekać tradycyjny chleb nauczyli się Szwedzi pewnie od innych narodów, ale chrupki chleb tak zwany knäckebröd to już typowe szwedzkie pieczywo. Chleb chrupki, a właściwie w czystym przetłumaczeniu chleb łamany, jest bardzo łatwy w wykonaniu i smaczny np. jako dodatek do zup, sałatek czy wszelkiego rodzaju dipów . Wspaniały dla osób, które nie lubią zajadać się nadmierną ilością pieczywa. Chleb chrupki  gości na szwedzkim stole świątecznym oczywiście w wersji świątecznej z dodatkiem przypraw korzennych.

W dawnej Szwecji wypiekało się ten chleb z dodatkiem kory z drzew, dawna tradycja i nie tylko. Szwecja nie zawsze była bogatym krajem i po prostu szukano alternatywnych środków aby zaspokoić głód. Korę drzewną głównie z sosny, ale też z lipy i wiązu mielono na mączkę i mieszano z mąką pszenną i żytnią. Kora to naturalne źródło energi i witaminy C… Kuchnia szwedzka zadziwia prostotą i niespotykanymi smakami nawet dzisiaj. Dzisiaj to jedna z najpopularniejszych kuchni świata!

szwedzki chrupki chleb knäckebröd

Dzisiaj upiekłam chleb chrupki z mąki żytniej z dodatkiem miodu posypany sezamem. Jakoś na korę nie miałam ochoty, choć do dziś wypiek tego chleba z korą jest nadal praktykowany wśród szwedzkich Lapończyków.

Przepis na szwedzki chleb chrupki knäckebröd

Składniki:

na 10 dużych placków lub 20 małych

  • 250 g zimnej wody
  • 250 g mąki żytniej + kilka łyżek do podsypania
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżka miodu
  • 5 g świeżych drożdży
  • 10 g soli
  • 20 g aktywnego zakwasu żytniego
  • sesam lub inne nasiona do posypania, ewentualnie sól gruboziarnista ( ja akurat nie miałam w domu)

Wykonanie:

  • Wymieszaj mokre składniki, a następnie dodaj obie mąki i sól. Zagnieć dosyć ciężkie ciasto, przykryj folią i włóż do lodówki na noc.
  • Na drugi dzień podziel ciasto na kulki o wadze 50 gram lub 90 gram jak u mnie i rozwałkuj na bardzo cienkie placki. Użyj mąki żytniej do podsypania.
  • Placki polyp nasionami, przejedż raz wałkiem aby się wbiły w chleb.Ponakłuwaj placki widelcem i piecz na 200ºC (termoobieg) przez 12 minut.
  • Przechowuj w suchym miejscu.

szwedzkie pieczywo chleb chrupki

Przepis na knäckebröd dołączam do “Wypieków na zakwasie i na drożdżach” na tej stronie.

3 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *