Szwedzki chleb świąteczny z czerwoną borówką

Zapraszam na kolejny świąteczny wypiek, szwedzki chleb z czerwoną borówką. Na świątecznym stole oczywiście nie może zabraknąć chleba domowego wypieku. Co roku piekę różne świąteczne chleby na ogół z bakaliami. W tym roku proponuję Wam szwedzki chleb świąteczny z czerwoną borówką. Jest to przepyszny chleb, który piecze się w postaci okrągłych nieco grubych placków o dowolnej wielkości. Z tego przepisu można upiec 5 dużych placków chleba lub 16 mniejszych placków, tak zwane tekaka.

szwedzki chleb świątecznyszwedzkie wypieki

Szwedzki chleb świąteczny

Składniki:

550 g pszennej mąki

180 g mąki żytniej razowej

150 g mąki żytniej

500 ml mleka

1 dl golden syropu lub miodu

50 g świeżych drożdży

1 łyżka soli

100 g mrożonej borówki lub 200 ml konfitury z borówki

50 g masła

szwedzkie bułki tekaka

Podgrzej mleko i rozpuść w nim drożdże, masło i miód. Do misy miksera wlej rozczyn i dodaj wszystkie mąki oraz sól. Zarób ciasto  używając haka do miksera. Ciasto będzie lekko lepkie ale takie ma być.  Wyrabiaj przez 10-15 minut, a na 5 minut przed końcem dodaj borówki. Wyrobione ciasto chlebowe przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie wyjmij ciasto na stolnicę oprószoną mąką i złóż kilka razy w kopertę. Odczekaj 10 minut i podziel ciasto na 4 części lub na 16 kawałków. Uformuj okrągłe placki i spłaszcz je. Trzonkiem od drewnianej łyżki zrób wgniecenia. Ołóż chlebki na dwóch blachach przykrytych papierem do pieczenia. W międzyczasie nastaw piekarnik na 250ºC. Przykryj chleb i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut. Piecz chleb przez 25 minut na złoty kolor.

chleb z borowka

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

22 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *